Prima pagină > Politice > Mama, ma duc la oaste…

Mama, ma duc la oaste…

In ’89, pe 22 seara, tatal meu, vazind ce se intimpla in Piata Palatului s-a hotarit ca trebuie sa se duca. L-a luat pe vecinul de sus, si au plecat sa astepte un 368. Pina la urma s-au dus pe jos. Tata avea 31 de ani, atunci, eu aveam 7. Cind au ajuns ei pe linga piata, se tragea ca la balamuc, iar sediul BCU ardea deja. Cei doi temerari s-au uitat unul la celalat si s-au hotarit repede ca, copiii lor (si vecinul meu are un baiat si o fata ce aveau pe atunci 6 si 5 ani) au mai multa nevoie de ei in viata decit ar putea contribui ei doi la revolutie. Astfel au facut cale intoarsa si pe la 3:30 noaptea au ajuns inapoi acasa. Nu s-au facut cu certificate de revolutionari si nici nu s-au dus acolo pentru ele. Motivul care i-a impins sa iasa din casa a fost nevoia oamenilor, semenii lor care deja facusera un pas in fata, care deja picasera sub gloante in noaptea dintre 21 spre 22 contestind un regim nedemocratic si profund ilegitim, de ajutor, de solidaritate. E adevarat, tata a iesit tirziu din casa pentru a se putea implica in vreun fel in revolutie, dar a iesit destul de tirziu ca sa se poata intoarce acasa in viata.

Au existat niste momente critice la revolutie, cind daca unii oameni nu ieseau, Ceausescu murea de moarte buna. Ma refer aici, in special, la noaptea dintre 21-22 de la Inter, cind, in pofida represaliilor crunte, un nucleu a rezistat. Au iesit, atunci, destui oameni in strada, ca flacara revolutiei sa nu se stinga oricit de tare a fost stropita cu gloante.

Pastrind proportiile, ceea ce se intimpla azi in piata, trece prin propriul moment critic. Regimul Basescu aplica aceeasi politica de ignorare a protestatarilor pe care a aplicat-o si  Iliescu in 90, cel putin pina a fost acceptat de marile puteri. Daca atunci Piata Universitatii era o strigare catre occident, iar acesta din urma a preferat, cinic, sa il valideze pe Iliescu si implicit republica lui, astazi Piata Universitatii nu mai asteapta nimic de la occident. Piata Universitatii asteapta de la noi, de la toti romanii, sa ne regasim demnitatea.

Seful statului, a fost invitat de una dintre cele mai vechi organizatii din lume, la Roma pentru niste discutii legate de o colaborare in domeniul organizatiilor de caritate. Pacat ca noi, refuzam cu obstinenta sa-l tratam ca atare.

Astazi, dupa ce plec de la serviciu, ma duc acolo, in piata. In multime, omul, individul, intelectul, nu conteaza, stiu asta si sunt pregatit sa mi-o asum. Am inteles-o cel mai bine, prin contrast, la mitingul USL cind un pafarist incepuse sa se schimonoseasca, pentru ca era prea mare inghesuiala si el si cu familia lui nu puteau trece spre Victoriei ca sa strige ei impotriva lui Basescu si Boc, pentru ca, evident, in importanta lor, aveau sa faca o mare diferenta. In multime, maximul de efect pe care il poti avea este sa fii plus unu. Atit. Si simt, ca oamenii care sunt acolo in piata de atitea zile, pe cea mai cainoasa vreme imaginabila, au nevoie de mult plus unu.

            Ceea ce nu pot sa inteleg, este cum multa lume, mult prea multa lume din cunoscutii mei si de pretutindeni ramin inerti. Oameni cu familii, cu copii, dispusi sa le amaneteze viitorul prin lipsa de reactie de azi, justificindu-se ca e frig afara, ca au ce minca, ca au un credit la banca si isi fac o casa, ca se pot descurca, ca nu e inca dictatura in Romania. Cu siguranta e mai comod, dar e oare mai uman?

Hai si cu argumentul cu mincarea, ca vad ca altfel nu se poate: pentru fiecare 10 lei in mina luati de un cetatean (salariu), statul incaseaza 8. Mai nou din fiecare 10 lei cheltuiti de cetatean statul incaseaza 2. Pe linga astea, statul isi trage si 16% din profiturile firmelor (TUTUROR firmelor, si OMV si Mini Marketul din colt) si 3,5% din cifra de afaceri a mircrointrepriderilor. In conditiile in care singurele servicii de care ne mai putem bucura fara a-le plati expres sunt ordinea publica (Politia) si colectatul gunoiului, nu ni se pare, totusi, ca undeva se cam fura din banii nostrii, in vreme ce Boc&co nu stiu cum sa dea din colt in colt sa puna taxe si impozite in plus? Cam ce a facut statul finantat de voi, pentru voi, de banii varsati, in ultimii trei ani? Ah, si mai e o chestie, 10 lei din 2008, mai valoreaza doar 8,50 azi.

Poate ca Ciutacu avea dreptate, poate ca “trebuie să le violeze femeile ca să iasă-n masă”, pentru ca e clar ca portia de muie luata din sculare pina in culcare nu e de ajuns, mai vor o portie si pentru copii lor.

Categorii:Politice Etichete:, , ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu