Prima pagină > Politice > Ce surpriză!

Ce surpriză!

Sursa: Mediafax

Sursa: Mediafax

Ei bine, ceva ce părea imposibil nu mai departe de Joi 13 Noiembrie, s’a întîmplat. Nici pe departe acel prognostic pe care ‘l-am făcut imediat după turul unu nu mai era de actualitate la câteva zile de turul doi, când sondajele dădeau un scor probabil de 54-46 în favoarea lui Ponta, dar nicăieri în afara zilei de ieri nu s’a putut prevedea o victorie a lui Iohannis de asemenea manieră. Primul exit-poll de ieri cu datele de pînă la 9.00 dădea un scor de 64-36 pentru Ponta și lucrurile păreau tranșate (Geoană pleca de la 54% în 2009). Însă primul indiciu că se poate întîmpla ceva complet neașteptat a venit odată cu datele de exit-poll de la 10.30 când scorul era 61-39. Faptul că Iohannis reușise să recupereze 3 procente față de pragul de 50% în numai 90 de minute era un semn că se pot întîmpla surprize. Ei bine, deja de la ora 17.00 mai toate exit-pollurile (mai puțin cel PSD) îi dădeau pe cei doi candidați la egalitate. În acest context devenea destul de clar că Iohannis va câștiga alegerile pentru că “votanții de seară” nu aveau să voteze cu candidatul PSD.

Îmi mențin afirmațiile (încă nedemostrate ca fiind eronate de realitate) că Băsescu a fost blat cu Ponta și că Băsescu ar fi avut mai multă nevoie ca Ponta să câștige aceste alegeri, iar ieșirile lui Băsescu din ultimele zile nu au avut alt scop decât de a fideliza și de a canaliza un vot pro-Ponta (singurul care se “lupta” cu Băsescu). De altfel, nimeni din tabăra lui Iohannis nu a adus vorba de Băsescu și nici Băsescu nu a spus vre’odată cu subiect și predicat că’l susține pe Iohannis în turul doi (așa cum n’a avut grețuri s’o susțină pe Udrea). Singurul loc în care asocierea Băsescu-Iohannis era pe cai mari a fost în studiourile Antenei 3 și în stafful de campanie al lui Ponta. Candidații băsiști care n’au intrat în turul doi au temporizat pe cât au putut susținerea publică a lui Iohannis (de fapt Udrea nici nu a acordat-o, ci a ales să’și îndrume susținătorii să dea un vot împotriva lui Ponta), iar în momentul în care a devenit evident că luptă împotriva curentului și se vor acoperi de ridicol dacă’și îndeamnă votanții să stea acasă s’au îndoit și ele în direcția majorității. Cel mai strigător exemplu, în acest sens, este UDMR-ul care, deși public ‘și-a declarat suportul pentru Victor Ponta, nu a reușit să’și aducă la vot o mare parte din electorii proprii (județele câștigate de UDMR la europarlamentare au avut cea mai scăzută prezență la vot, cu pînă la 10% sub media națională), iar din cei care s’au prezentat doar 25% ‘i-au dat votul lui Ponta, în vreme ce 75% au votat pentru Iohannis (în acest articol voi folosi numerele prezentate de exit-poll-ul Sociopol de aseară dacă nu specific expres că mă refer la un alt exit-poll).

Îmi mențin de asemenea, prinsoarea făcută înainte de alegeri că dacă Iohannis (sau PNL) îl aduce pe Băsescu în vre’un fel în arcul puterii după ce Băsescu pleacă de la Cotroceni, atunci eu mă las de scris despre politică pentru că ‘mi-e clar că n’am priceput absolut nimic din mișcările politice ale ultimilor ani. Primul pas s’a petrecut, chiar dacă era extem de improbabil la vremea când am făcut prinsoarea, Iohannis a câștigat alegerile.

Ce lucruri pozitive sunt în urma acestor alegeri? Au venit la vot un număr imens de alegători, mult mai mulți decât în orice tur de scrutin din 1996 încoace, iar acest lucru se datorează capacității lui Iohannis de a’i convinge pe tradiționalii “nehotărîți” să meargă la vot. Nu cred că într’un meci Ponta-Antonescu, candidatul PNL ar fi avut aceeași priză la public, indiferent de preferințele mele. Datorită și acestei prezențe masive la vot, Iohannis a câștigat (cel mai mprobabil) alegerile și pe teritoriul țării, fapt ce’l va face președinte legitim și în ochii mei, care am o anumită părere vizavi de votul de peste hotare, evitînd astfel orice retorică similară situației din 2009. Totuși, acest lucru nu scuză campania jegoasă care s’a dus pe marginea subiectului “diaspora” și nu scuză pe nimeni dacă legea electorală nu este reglementată de așa natură încât, pentru românii de peste hotare să se facă ceva, fie în privința organizării votului cu mai multe secții, în mai multe locații, fie în privința înregistrării voluntare a acestora la AEP, fie chiar prin schimbarea parlamentului în următoarea configurație pentru a-le acorda acestor oameni care (se pare) se preocupă de soarta țării o reprezentare corect proporțională în legislativ nu doar 4 deputați și 2 senatori cum sunt astăzi. Pozitiv, de asemenea aș nota și scorul PSD care, pentru prima oară în istorie a atras o pătură de votanți noi prezentîndu-se (și cu ajutorul outleturilor media) drept singurul luptător anti-băsism de pe scena politică. Am mai spus-o, cred, și cu alte ocazii când am tratat subiectul bazinului electoral al PSD, că acest partit are un electorat captiv, rămas în contul lor încă de pe vremea duminicii orbului și care e atras de așa zisele programe “sociale” ale PSD-ului caracterizate prin “să ni se dea”. De altfel, PSD-ul nu are nici un proiect pe termen lung care să vină în acord cu și nici o legătură ideologică cu socialismul european (orcât de antipatic ‘mi-ar fi mie curentul) pentru că în România lipsește atît bunăstarea generală cât și fundamentul educațional social care să permită acestor concepte să germineze.

Părțile negative în urma acestor alegeri cred că vin, în mare, de la propaganda deșănțată făcută în online vizavi de votul de peste hotare în condițiile în care și’n 2009 a fost cam la fel, ba chiar, în tura asta au votat mai mulți oameni în diaspora chiar și în condițiile în care s’a întîmplat ce s’a întîmplat în 2009 la Paris. Consider că e profund negativ atunci când o non-temă ajunge să fie exploatată electoral cu priză la un public atît de larg. De asemenea, consider că e profund negativ, că am câștigat alegerile cu ajutorul băsiștilor și nu vreau să’i văd relegitimați pe oameni ca Videanu, ca Anastase, ca Cezar Preda, ca Boagiu, ca Ungureanu, ca Flutur sau ca Ialomițeanu. Tăriceanu a ajuns din conducătorul celei mai prospere guvernări, o curvă politică, un om fără partid, un fost candidat la fotoliul de prim ministru care are astăzi un protocol interesant semnat pe persoană fizică cu PSD-ul și va rămîne de văzut câți dintre cei care au părăsit PNL-ul ziele de dinainte de alegeri cu gândul la ciolan, vor mai rămîne alături de el. Tăriceanu, din păcate, ‘și-a închis ușa de întoarcere în PNL pe considerente ideologice (ALDE versus PPE). Ponta este de asemenea terminat din punct de vedere politic și doar o revenire a lui Băsescu pe scenă ‘i-ar mai putea revitaliza cariera. Într’un fel îmi pare rău pentru el, deoarece a încercat să evite pe cât a fost posibil propulsarea în lupta aceasta dar partidul și cei din jurul său ‘l-au împins de la spate pînă a candidat. Spuneam că îmi pare rău pentru Ponta deoarece vîrsta și trecutul său îl recomandau ca fiind persoana cea mai potrivită să reformeze PSD-ul. Ei bine, ne-am convins cu toții că nu va fi el acela, iar prin compromiterea sa, PSD-ul rămîne fără cineva capabil să’i preia locul. Dacă Ponta va continua în capacitatea de prim ministru sau va fi canibalizat din interiorul partidului, rămîne de văzut.

De asemenea un lucru extrem de negativ pentru noi toți cred că este dat de cei 10% dintre votanți care au refuzat să participe la exit-poll. Faptul că la noi este încă împămîntenită frica de a nu fi persecutat pentru propria opțiune politică este un lucru care spune multe despre cum înțeleg unii că funcționează atît societatea cât și democrația. Din acest motiv nu o să mă inflamez așa cum au să facă unii pe motivele inexactității exit-poll-urilor, pentru că, chiar dacă CURS a dat cel mai apropiat scor de realitate (51,5-48,5 pentru Iohannis), este aproape imposibil să mai prezici ceva în contextul în care 10% din eșantion refuză să participe. Pentru cine știe un pic de statistică, odată stabilit eșantionul reprezentativ pe baza căruia faci extrapolarea, îți permiți doar un anumit număr de non-respondenți, odată ce acesta este depășit, singura soluție pentru a păstra reprezentativitatea sondajului este majorarea eșantionului astfel încât numărul de non-respondenți să ajungă înapoi în procentul de eroare acceptat. Acest lucru este imposibil în condițiile în care procesul electoral petrecut de dimineață și pînă la momentul în care s’a constatat depășirea pragului de acceptabilitate nu mai poate fi interogat din nou, ca atare se încearcă ponderarea răspunsul între cei non-respondenți pe baza unor direcții date de trendurile orare în care au fost interceptați non-respondenții dar, cum este evident și din rezultate, această metodă nu dă garanția corectitudinii.

În orice caz, mă bucur că s’a încheiat campania pentru că începuse să’mi cam facă greață. Urmează să vedem ce se întîmplă cu guvernarea și cu criza economică în care o să intrăm la anul din cauza anului ăsta irosit pe campanie electorală.

Reclame
Categorii:Politice Etichete:
 1. noiembrie 17, 2014 la 11:20 am

  <>

  Inca nedemonstrate ca fiind eronate de realitate? :))) …e greu cand traiesti pe alta lume…

  Eu astept sa iti ceri scuze fata de Monica Macovei si Elena Udrea pe care le-ai facut curve cu nesimtire si mojicie si care ieri, in cadrul „blatului”, s-au dus in diaspora sa fie alaturi de oamenii care voteaza acolo. Pentru ca, nu-i asa, acolo este exact locul in care te-ai duce ca sa fidelizezi si sa canalizezi un vot pro-Ponta.

  • noiembrie 17, 2014 la 11:26 am

   Lăză, faptul că cele două curve pe care le-ai menționat s’au dus în afara României când puteau foarte lejer să voteze în țară reprezintă doar o acțiune de a se pune voluntar în centrul unui eveniment în speranța că s’ar prinde ceva relevanță și de ele.
   Cât despre realitate, realitatea e că, pînă acum nu a existat o poziție oficială a lui Băsescu care să fie pro-Iohannis, și nici vre’una a lui Iohannis care să fie pro-Băsescu. Dacă tu accepți realitatea așa cum a fost ea trîmbițată la Antena 3, înseamnă că tu ai o problemă, nu eu.

 2. noiembrie 17, 2014 la 11:39 am

  Nu stiu ce e mai stupid… faptul ca crezi ca a fost blat sau faptul ca crezi ca eu ma informez de la Antena 3.

  Eu ziceam doar ca ar fi frumos pentru tine, ca un gentleman, sa iti ceri scuze – „curva” este un cuvant urat in limba romana – si niciuna dintre cele doua doamne nu merita acest epitet.

  • noiembrie 17, 2014 la 11:40 am

   Nici una din cele două nu merită distincția de a fi numite doamne, asta e o convigere de la care nu mă abat.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: