Prima pagină > Politice > Un pariu despre Băsescu

Un pariu despre Băsescu

Așa cum s’a tot prefigurat încă din 2012 încoace, aceste alegeri prezidențiale au fost despre Băsescu. Nocivitatea acestui regim ilegitim care a stăpînit România din 2009 încoace a fost atît de puternică încât, pe lîngă divizarea populației în două tranșee ireconciliabile, a reușit să domine scena politică și în acest moment, când ar fi trebuit să devină demult irelevant.

Victor Ponta tronează peste o zestre de voturi mult mai largă decât cea tradițională a PSD-ului și ăsta este principalul motiv pentru care stă pe scaunul favoritului la președinție. Toată campania sa dintre cele două tururi de scrutin a constat în a’și consolida în propriul cont votul anti-băsist. Oricât de mare fan ar fi Ponta al inventării de adevăruri cu ajutorul unor statistici interpretate în cheie personală, în cazul în care va pierde alegerile, cei din PSD îl vor executa fără milă pentru că nimeni nu își face iluzii că Ponta a atras de partea PSD-ului pe termen lung măcar un vot, iar tăvălugul economic ce va veni la anul din cauza pierderii unui an de investiții efective din cauza irosirii banilor ce ar fi trebuit pompați în economie, pe campanie și pomeni electorale, va pune PSD-ul într’o lumină atît de nefavorabilă încât vor avea de tras din greu pentru a evita comparațiile cu epoca Pogea.

În cealaltă parte, Klaus Iohannis și echipa sa au înțeles că nu pot remonta diferența de aproape un milion de voturi dintre cei doi stabilită în primul tur de scrutin fără a’și apropia votul băsist. Ca atare, Iohannis, între cele două tururi, deși s’a distanțat personal de cei doi candidați băsiști (Udrea și Macovei), le-a curtat intens votanții astfel încât în discursul său au apărut teme preferate din discursul băsist: independența justiției, statul de drept, lupta împotriva corupției și alte asemenea gargariseli cu priză la publicul țintă.

În fond, ambii candidați joacă un joc periculos pe termen lung pentru că nici unul dintre ei nu este exponentul a ceea ce pretinde acum că este. Iohannis se bazează pe faptul că va genera destulă creștere economică (nu din postura de președinte, dar printr’o potențială guvernare PNL) astfel încât să aducă destul confort adăugat încât lumea să nu se mai preocupe de teme fără fond. Ponta se bazează pe faptul că Traian Băsescu va rezista cumva în politică pe termen lung și el va continua să lupte cu acest spectru de fiecare dată când va avea nevoie de un vot, cumva strategia lui asemănîndu-se cu cea a celor de la Prima TV și de la Kamikaze, care atunci când au nevoie de o imagine cu care să ridiculizeze PSD-ul scot una cu ‘nea Nelu de la naftalină. Imaginea favorită a propagandiștilor pro-Ponta este o potențială apropiere a lui Iohannis de Băsescu, doar că în scenariul supraviețuirii pe termen lung al celor doi candidați, doar Ponta are cu adevărat nevoie de Băsescu.

Cu toate acestea, nu pot să bag mîna în foc că Iohannis sau cei din jurul său nu au un plan de lucru care să’l includă și pe Băsescu. Ar fi cea mai mare greșeală pe care ar putea-o face, pentru că orice construcție ce’l include pe Băsescu și pe “moștenitoarea” sa, Elena Udrea, își va aliena imediat orice capital electoral de care ar dispune fiind limitată la cei 6% de băsiști fanatici care susțin și astăzi PMP-ul. Deși, cum am mai spus mai sus, nu sunt total convins de inocența lui Iohannis, sunt dispus să fac următoarea prinsoare: dacă, după câștigarea (știu, e deja un mare salt) alegerilor, Iohannis îl aduce în vre’un fel pe tovarășul Băsescu înapoi în cercul puterii, eu nu mai scriu nimic despre politică pentru că e clar că n’am priceput absolut nimic din ultimii 5 ani.

Reclame
Categorii:Politice Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: