Prima pagină > Politice > În silabe să ne dezbatem…

În silabe să ne dezbatem…

Ok, m’am chiombit și eu la spectatolul pus în scenă de reprezentanții ocolului silvic Realitatea TV aseară și vai de dumnezeul lor! Adevărul e că nu m’am mai uitat la TV de mult timp astfel încât nu aveam o idee recentă despre cât de mult au decăzut așa zisele televiziuni de știri, dar spectacolul de aseară, strict din punct de vedere jurnalistic, a fost groaznic. Băieții de la șaormerie de la Dristor (credit Ion Ioniță) cred că ar fi putut organiza o dezbatere mai bună.

Să fim înțeleși de la început, că am văzut teza asta plutind pe Facebook de la indivizi care’l simpatizează pe Naumovici, Realitatea NU ‘l-a vîndut pe Iohannis. Ei aveau emisiune cu Ponta separat, pentru care se pregătiseră și ei, și Ponta, iar Iohannis a profitat de ocazie și, știind agenda lui Ponta și beneficiind de invitația încă neretrasă a staff-ului PSD de campanie, a ales să transforme emisiunea într’o dezbatere ad-hoc.

Pe de altă parte, chiar incluzînd caracterul ad-hoc al dezbaterii, cei de la Realitatea s’au comportat (nu pot folosi verbul “a performa”) execrabil, de la absența prezentării formatului dezbaterii, la neprofesionalismul “ursitoarelor” (cum altfel să le numim pe cele patru “fete” ca să nu fim nepoliticoși?) la introducerea amatoristică a lui Rareș Bogdan cu cea mai bună imitație de Ilie Dobre pe care o știe, doar că în loc de “du-te Dică, du-te” avea treabă cu “ai României” și cu “candidații la președenție” (o eroare gramaticală repetată de cel puțin 4-5 ori) și culminînd cu un cronometru care nu avea nici o relevanță dar apărea din când în când pe ecran.

Trecând la dezbaterea propriu zisă o putem împărți în trei părți. Prima din ele complet irosită pe tema votului din diaspora în care nu s’a putut evidenția nimic, dar, dacă ar fi să dăm un câștigător, acesta ar fi marginal Ponta doar pentru că a avut în spate acoperirea oferită de cadrul legal și de BEC, iar Iohannis s’a rezumat la a recita lozinci.

A doua parte din dezbatere este foarte scurtă și e marcată de momentul în care Rareș Bogdan ‘l-a amenințat pe Ponta că’i va tăia microfonul dacă’l mai întrerupe pe Iohannis și astfel a dispărut arma preferată a lui Ponta de care a profitat din plin dînd impresia că este mai bun și mai pregătit. Și această parte este câștigată tot de Ponta deși Iohannis a punctat excelent cu replica vizavi de biroul lui Ponta și de felul în care România ar fi biroul lor în seara respectivă.

A treia parte din dezbatere a fost cam egală, cu un ușor avantaj către Iohannis care a punctat excelent cerîndu’și scuze și scoțînd în evidență momentul prin repetarea lui. De asemenea Iohannis a punctat destul de bine în momentul legat de pensii și de campania PSD cu fluturașii pe care ‘l-a jucat cu fața la cameră (evident că regizorul de la Realitatea nu era pregătit pentru momentul în care Iohannis s’a uitat direct în cameră și s’a prins destul de tîrziu) precum și pe momentul ruperii USL unde Iohannis a avut poate cel mai bun moment al său cu replica “eu nu vroiam să vin în guvern pentru că guvernul mergea bine, ci pentru că mergea rău”. Pe partea cealaltă Ponta a punctat consistent cu “nepregătirea” lui Iohannis vizavi de subiectele pe care Ponta avea documente la el (e și absurd să te aștepți la așa ceva, dar jocul de imagine contează) și a aruncat în discuție toate subiectele delicate pentru Iohannis (ruperea USL, “lovitura de stat” din 2012) dar nu a părut că’l pune în dificultate pe Iohannis. Ponta însă a reușit să scape odată cu ratarea lui Iohannis de la încheiere, unde am crezut că va veni cu ceva “pregătit”, mai ales în contextul în care a cerut să aibă ultima întrebare din emisiune.

Per total strategia lui Iohannis a fost una interesantă, făcută la comandă pentru publicul dedicat al postului (băsiștii de rit Macovei sau Udrea), și mai puțin îndreptată către nehotărîți sau către cei care ‘l-au votat deja. Chestia asta mă nemulțumește la nivel personal, dar pot să’i înțeleg practicalitatea. De asemenea pot să înțeleg că se va duce și la dezbaterea de la B1, dar nu cred că va ajunge și la cea de la Antena 3, dacă însă, mă înșel și apare la Antena 3, îl votez cu ambele mîini pentru curaj. Pe cealaltă parte Ponta m’a liniștit permanent nescăpînd ocazia să scoată biblia pe masă (Băsescu 2009, cineva?), să tot facă comentarii jignitoare vizavi de “biroul lui” de “cumințenia lui Iohannis” și de “coada între picioare” (iar, Băsescu, cineva?) și scoată de la naftalină acuza de “moșier” (Iliescu, cineva?). Încă mă duc la vot duminică și încă’l votez pe Iohannis, dar să vedem și următoarele spectacole. Sper că la următorul va învăța și Iohannis să se ducă cu niște hîrtii la el și cu o agendă de dezbatere. Cel mai mare păcat al lui Iohannis rămîne însă (pentru mine și pentru destui dintre votanții tradiționali PNL) asocierea acestuia cu Blaga, Ungureanu și Predoiu, iar Ponta a făcut tot posibilul să evidențieze acest lucru. Sper însă, că sus numiții se vor abține de la a apărea împreună cu Iohannis la următoarea dezbatere pentru că oricât ar face Iohannis reclamă la o “posibilă guvernare PNL” dacă o asociem cu Predoiu sau cu Ungureanu, își va pierde orice strălucire.

Nu cred că “dezbaterea” asta a mutat foarte mult electorat de colo, colo, dar dacă jalnicitatea ce s’a petrecut aseară a avut vre’un efect pozitiv acesta a fost că Iohannis ‘i-a ținut piept lui Ponta (un fapt ce încă trebuia verificat) și că am descoperit că’mi place stilul lui Iohannis. Deși lent și complet diferit de stilul lui Crin Antonescu, momentele în care Iohannis dă dovadă de spontaneitate sunt pur și simplu strălucitoare (e drept că le ajută comparația cu restul discursului).

Reclame
Categorii:Politice Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: