Prima pagină > Politice > Scenarita zilei – 25 Septembrie 2014

Scenarita zilei – 25 Septembrie 2014

Astăzi se joacă poate ultimul moment important din pre-campania prezidențială: judecarea cazului lui Iohannis la ICCJ și, ca orice român bolnav de scenarită, merită să aștern câteva cuvinte despre potențialele rezultate.

În primul rînd, cazul cel mai simplu: Iohannis câștigă, așa cum a făcut-o și prima dată, iar petarda asta lansată de ANI se fîsîie fără a avea vre’o consecință palpabilă în cursa pentru președinție. Nu prea e nimic de comentat la acest deznodămînt; status quo-ul se va menține, turul doi se va juca între Ponta și Iohannis și probabil se va decide la vre’o 6-10 procente, cel mai probabil în favoarea PSD-ului (oricât aș vrea să mă conving că nu va fi așa).

Ceva însă mă face să cred că mai probabil este deznodămîntul în care ICCJ dă câștig de cauză ANI și Iohannis va fi eliminat din competiția pentru Cotroceni. De ce? Din cauza lui 0073 Meleșcanu, care a apărut din neant cu 400.000 de semnături fără a’și fi anunțat măcar, în prealabil, intenția de a candida. Mutarea făcută de Meleșcanu nu are sens decât în contextul eliminării actualului candidat PNL de pe scenă. Pe lîngă faptul că, independent, nu va strînge 400.000 de voturi (Oprescu, după o pre-campanie cu mult mai multă vizibilitate decât a avut Meleșcanu, n’a strîns 320.000 de voturi), dar eu nu sunt dintre aceia care au senzația că “semnăturile” depuse pentru candidați la BEC ar fi reale. Sunt sigur că dacă ar exista posibilitatea ca o persoană să se caute pe listele depuse, m’aș găsi și eu acolo, deși nu am semnat pentru nimeni.

Spuneam că apariția peste noapte a candidatului Meleșcanu are sens doar în cazul dispariției de pe scenă a lui Iohannis. Să luăm pe rînd posibilitățile în cazul unei asemenea dispariții.

Dacă ACL face o contestație la BEC și îi este permisă înlocuirea candidatului (habar n’am dacă măcar ar fi posibil din punct de vedere legal) atunci, acesta se va numi Cătălin Predoiu. În acest caz, ACL va pierde o grămadă dintre votanții PNL iar Predoiu va sta pe maxim 1.000.000 de voturi (ce’i rămîne de la PD-iștii care nu vor vota cu Macovei, și ce’i mai rămîne dintre PNL-iștii disciplinați care vor vota după cum susține partidul – eu nu mă voi număra printre ei). Celălalt milion de voturi care, în mod normal s’ar duce la Iohannis, se va împrăștia în masa candidaților “de dreapta” cu o dispersie imposibil de precizat, dar vor avea de câștigat și Tăriceanu, și Meleșcanu (care va face caz de faptul că el e membru PNL), și Macovei. În aceste condiții, Udrea, dacă dă un pic din pușculiță, poate să strîngă și ea peste 1.000.000 de voturi și să se strecoare în turul doi, avînd ca rezultat pe lîngă alegerea lui Ponta cu peste 65% din voturi, deschiderea trompetelor cum PMP este partidul dominant de opoziție, ruperea PD-ului complet și anihilarea atît pe plan internațional cât și local a PNL-ului. Se observă un câștig pe toată linia pentru Băsescu și mai ales împlinirea dezideratului amintit aici de a elimina partidele istorice din viața politică a României.

În cazul în care ACL nu poate înlocui candidatul atunci vor trebui să adopte unul din următorii candidați: Monica Macovei sau Teodor Meleșcanu. Moment în care s’ar putea activa orgolii nesatisfăcute și ACL să se rupă liniștit în două iar PNL să meargă pe mîna lui Meleșcanu și PD pe mîna lui Macovei. Rezultatul final va fi că votanții tradiționali PNL vor avea de ales între un candidat care nu le spune nimic (Teodor Meleșcanu) și un candidat mult mai familiar lor dar care nu mai face parte din partid (Călin Popescu Tăriceanu). Votul PNL va fi, în cel mai bun caz, împrăștiat între cei doi și, deși atît Meleșcanu cât și Tăriceanu cât și Macovei ar avea șanse să ajungă în turul doi, tot Udrea, pe fondul unei cumpărări de voturi în stilul Băsescu-turul II-2009 ar putea să se strecoare în turul doi avînd ca deznodămînt aceeași situație de mai sus. În cazul în care, în această situație, voturile pentru Macovei se vor dovedi prea multe (singurul candidat cu o bază concentrată) și Tanti-Xanax ajunge în turul doi, se vor putea deschide discuții despre o fuziune PD-PMP (oricum sunt mai mult sau mai puțin aceeași teapă de oameni) refăcându-se “marele PD din 2008 și, în condițiile dizidenței lui Tăriceanu, avînd același rezultat de mai sus de crearea principalului partid de opoziție.

În ambele cazuri descrise pînă acum, PNL-ul va ajunge eliminat din viața politică într’un ciclu electoral sau (în cel mai bun caz) redus la un 10-12% care’l va face insignifiant pe termen lung. Ceea ce ar trebui să devină evident pentru toată lumea, însă, dacă realitatea va urma unul din cele două trasee de mai sus, este că ICCJ a acționat la comandă politică (cu toată reforma aia din justiție) pentru a’l elimina pe Iohannis, că rezultatul era știut dinainte (strîns 400.000 de semnături și înscris Meleșcanu) și că autorul din spatele mutărilor este fie Băsescu de capul lui pentru un blat cu Ponta (care va avea câștigarea alegerilor asigurată în orice variantă), fie securitatea care va realiza în fine un obiectiv al lor încă din 1996 (așa cum am mai scris și aici).

Să ne fie clar, pe scena actuală, în condițiile absenței lui Meleșcanu și a eliminării lui Iohannis, votul PNL s’ar fi canalizat către Tăriceanu și cel al PD s’ar fi împrăștiat între Udrea și Macovei ducându’l pe Tăriceanu în turul doi unde ar fi pierdut (probabil) în condițiile pre-existentului blat Băsescu-Ponta, dar acesta s’ar fi putut întoarce în PNL de pe o poziție de forță și ar fi consolidat partidul ca principal partid de opoziție.

Acest scenariu este unul încă posibil, dar extrem de improbabil. Conducerea PNL ar trebui să vadă că orice alt scenariu îi va elimina din viața politică și să calce puternic și apăsat peste niște orgolii și, la momentul ruperii ACL, să vireze cu toată puterea înspre Tăriceanu și să transmită acest lucru prin toate canalele de comunicare pe care le are. Aici va juca un rol și Antena 3 care a rămas fără candidatul de serviciu (Ghișe) și care ar putea să beneficieze de pe urma trezirii lui Voiculescu la realitatea că Ponta, după ce ‘și-a făcut pantofii cu el și a obținut ruperea USL, nu are nici o problemă în a’l lăsa în pușcărie. În mod sigur, candidatul ales de Voiculescu, beneficiind de suportul Antena 3, va primi un supliment de voturi, poate de ajuns încât să contracareze manevrele Udrei.

Un alt scenariu providențial, în condițiile în care ACL are ocazia să înlocuiască candidatul la președinție, ar fi ca aceștia să nu’l desemneze pe Predoiu ci să’l re-arunce în cursă pe Antonescu. Această variantă, deși m’ar bucura cel mai mult, și ar avea ca rezultat menținerea bazinului electoral de două milioane de voturi mai întreg decât oricare altă variantă, o găsesc extrem de improbabilă (presupune ca orgoliile din PD, deranjate de Antonescu să’și dea ok-ul, presupune ca Antonescu însuși să accepte nominalizarea, presupune ca BEC să le avizeze favorabil înlocuirea), dar cred, în continuare, că este singura șansă de a avea un președinte care să se numească altfel decât Ponta în 2015.

Rămîne de văzut decizia ICCJ…

Update: s’a amînat cinci zile… Ce’am spus pînă acum rămîne valabil.

Reclame
Categorii:Politice Etichete:,
 1. septembrie 27, 2014 la 6:30 am

  interesant, eu cred ca werner o sa ramana in cursa si are sanse reale sa castige, e o mare bataie intre servicii, vezi ultimul dosar dna cu grei din pdl si psd

 2. septembrie 30, 2014 la 10:48 pm

  Este incredibil cum Melescanu a reusit sa adune 400.000 de semnaturi.Nu adunatu’ in sine ci faptul ca nici un deontolog, trecator pe strada sau simplu postac nu s-a prins de acest lucru si n-a aparut in presa.Formidabil, nu? Oricum , raman la parerea ca nici Melescanu, nici Morticia Macovei n-au nici o sansa in turul doi(presupunand, prin absurd, ca ajung acolo) in fata nici unui candidat cat de cat serios.
  Parerea mea este ca PNL , dupa disparitia intempestiva a a lui Antonescu, este un partid debusolat, in disolutie, care permite iesirea in prim plan a unor bufoni, precum Orban , sau a unor hahalere precum Atanasiu-Miss Bisboaca.
  Total de acord ca Pontanacul il va lasa de izbeliste pe Varan ce va executa un stagiu la parnaie mai mult decat se astepta. Sunt curios daca Antena , dupa ce o sa realizeze acest fapt, probabil dupa 1 ianuarie, o sa schimbe macazul si o sa-l atace la baioneta pe impostorul national numit Ponta.Cert este ca acest sinistru infantil a executat de curand o rectificare bugetara prin care si-a batut joc pe fata de o tara-ntreaga dand pomeni cu nemiluita, furajand seviciile si lasand fara bani cele doua domenii cu adevarat esentiale, anume invatamantul si sanatatea.Nemivorbind de infrastructura.Dar asa e-n fotbal si in campanie electorala. Calculele tale , desi bazate pe logica, nu cred ca au acoperire in “viata reala”. Se pare ca , indiferent de ICCJ, sasul va putea sa candideze (deci sa piarda cu brio) iar infantilu’ sa castige indiferent de cine-I va fi contracandidat in turul doi. A, era sa uit , si sa-l numeasca prim ministru pe Nasu’ Georgica Maior. Ca si pana acum guvernarea a fost o afacere de familie, vezi retardul de Cazanciuc, asa ca de ce mama naibii n-ar fi si viitoarea cooperativa presedintie-guvern tot o afacere de familie?

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: