Prima pagină > Politice > Prezidențiabilii

Prezidențiabilii

Am stat destul de mult pe bară vizavi de politica din România, în principal dezgustat fiind de evenimentele cotidiene, dar alegerile prezidențiale au cam intrat în linie dreaptă (deși e încă extrem de incert cine va candida) ceea ce m’a forțat să acord exact atîta timp de reflecție subiectului cât să îmi cristalizez criteriile după care să judec cui să îi acord votul.

În primul și în primul rând merită atrasă atenția tuturor celor care sunt înfometați de dezbateri, de proiecte ș.a.m.d. și care se extaziază la ideile mai mult sau mai puțin pestrițe pe care le aruncă unii dintre candidați pe piață disperați după notorietate că rolul președintelui, așa cum e definit de consituție și așa cum au știut să’l respecte Constantinescu între 1996 și 2000 și Iliescu între 2000 și 2004:

ARTICOLUL 80 Rolul Preşedintelui
(1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.

(2) Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

… și atît! Nu face program de guvernare, nu scoate religia din școli, nu face autostrăzi, nu face bugetul de stat, și mai știu eu ce alte ciupengării ne-au tot fost prezentate.

Din punctul meu de vedere două calități sunt absolut necesare pentru următorul președinte: prima dintre ele este că trebuie să nu fie instabil psihic (diliu, megaloman, nevricos, mitoman și corespondentele feminine respective) de genul să nu pocnească copii, neveste, ziariști, să nu confiște cu de la el putere obiectele personale, să nu conducă beat, să nu iasă din zi în zi la televizor să’l înjure pe Putin ca’n curtea școlii, în general să nu aiba nici una, dar NICI UNA din tarele lui Băsescu. Cea de a două calitate este că ar trebui să aparțină de o familie politică ce, măcar declarativ, să nu aibă tendința să crească taxele. De ce? Pentru că atîți bani cât mai fac eu și ceilalți ca mine încă mai țin economia asta sugrumată pe picioare și, deși dacă mă apuc să însumez cu câți bani am alimentat numai din impozitul pe venit bugetul statului ultimii ani (lasă taxa pe stîlp, acciza la carburanți, TVA-ul și restul) ‘mi se apleacă, sunt sigur că încă o creștere de taxe, va lovi puternic în baza de taxare mai ales dacă se reintroduce un sistem de taxare a veniturilor în trepte. De ce, dacă doar ce am zis că președintele nu face bugetul statului, mă doare punctul doi? Păi, prost să fii să crezi că partidul care va da președintele nu va fi la putere.

Înainte de a vedea cum se compară candidații prin prisma celor de mai sus, vreau să fim perfect înțeleși, nici unul, dar absolut nici unul dintre candidații la președinție nu o face pentru c’ar fi pătruns de spirit patriotic sau de interes național. Absolut toți candidează, în principal, în interes propriu și oricâtă gargară ar face nu se va schimba acest lucru.

Ponta e descalificat de punctul doi, dar nici la punctul unu nu stă foarte bine. Stilul lui de comunicare axat pe miștocăreală, si pe eternul “lasă c’o să fie bine” nu’l prea recomandă, iar prestația sa în apărarea suspendării lui Băsescu în fața propriei familii politice europene în 2012 iarăși nu’l recomandă ca un om cu caracter puternic.

Macovei, deși în ultimele apariții televizate pare să fie dopată bine de tot cu distonocalm, rămîne aceeași babă nevrotică care țipa la colegul de scaun din avionul de Bruxelles atunci când discuția evolua în contradictoriu, sau care urla de fericire pe fereastra unei bude din București pe care o împărțea cu Mihai Neamțu că se vor pișa împreună pe 7,4 milioane de voturi (între noi fie vorba, un număr mult mai mare decât va strînge orice candidat la președinție).

Ghișe, dacă va apuca să candideze, e descalificat de punctul unu. Omul are serioase probleme la balcon, oricât de simpatic ar părea în majoritatea timpului, oricâte luări de poziții a avut de-a lungul timpului cu care am fost de acord.

Udrea pornește cu handicapul de “moștenitoare a lui Băsescu”, statut asumat și promovat chiar de ea însăși. Din acest punct de vedere, chiar dacă ea pare ceva mai stabilă psihic (deși are și ea în trecut episodul “fană a ei” și episodul din ultima campanie în care se bălăcărea pe stradă cu tatăl contracandidatului ei), îi moștenește și toate nebuniile lui Băsescu, inclusiv ieșirile acestuia, deci nu am nici o garanție că Udrea nu va ieși și ea la ceas de seară să se ia în clonț cu cine nu trebuie, mai degrabă dimpotrivă.

Singurii care par, cât de cât viabili după criteriile de mai sus, sunt Tăriceanu și Johannis, deși asocierea lui Tăriceanu cu PSD-ul poate să’i dăuneze din al doilea punct de vedere, iar caracterul lui Johannis pare a fi un pic îndoielnic.

Un al treilea punct, după care mă ghidez eu, deși nu la fel de important ca cele două de mai sus, este poziționarea candidatului față de monarhie. Aici Klaus Johannis este deficitar, pentru că, într-una din primele declarații din campanie a adresat acest subiect spunînd că, deși respectă și admiră peroada monarhică a României, îl consideră un subiect închis pentru prezent și viitor. În antiteză, Tăriceanu, cel puțin la nivel declarativ stă ceva mai bine, dar omul, în clipa de față, e un aventurier fără partid care nu ar exista unde există fără susținerea PSD-ului, iar această susținere va dispărea în secunda de după depunerea jurămîntului de investitură a noului președinte deci orice suport ar avea el pentru monarhie nu’l va putea capitaliza.

În acest context, opțiunea mea, în continuare, este pentru candidatul PNL chiar dacă nu’l pot susține cu același entuziasm pe care ‘l-aș fi avut față de o candidatură a lui Crin Antonescu și, din păcate, constat că am pierdut, poate pentru vecie, ocazia de a avea un președinte care să vină din afara sistemului.

Reclame
Categorii:Politice Etichete:
  1. septembrie 27, 2014 la 7:21 pm

    Ai avut o pauza cam mare. Ma bucur ca ai revenit.
    PS.Multumesc pentru plasarea in”Merita un ochi si aici”. O sa revin cu un comentariu la articole.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: