Prima pagină > Politice > Teoria fuziunii la rece

Teoria fuziunii la rece

Ceea ce observ mai evident decât orice altceva în ultimele zile este cât de mult contează de unde îți iei informația. Pe Antena 3 și pe blogurile și facebookul anteniștilor, PNL-ul e de caca, sunt trădători, sunt curvari, s’au dat cu Băsescu (tema lor preferată încă din martie) s’au dat cu Macovei, cu Blaga, cu Boagiu și câte și mai câte asemenea porcării. Așa cum au scos de la naftalină o poză din 2007 cu “familiile Iohannis și Băsescu” pe care au dat’o pe post ca fiind de recentă actualitate și fără nici un alt context (fraza preferată a lu Gâdea fiind “Ia uitați-vă la poza asta:” și, “Ei, ce părere aveți?” fără să mai adauge vre’un pic de informație) tot așa au trîntit acuma o poză cu Renate Webber, Monica Macovei și Norica Nicolai de parcă ar fi fost făcută ieri nu pe vremea când erau în alianța de guvernare. Asta în contextul în care fix doamnele Nicolai și Webber au fost acele personalități publice PNL care ‘și-au exprimat rezerve vizavi de trecerea la PPE.

Am prins sinteza declaratiilor lui Crin Antonescu în emisiunea lui Rareș Bogdan și m’am liniștit, la fel cum mă linișteau transcrierile discursurilor sale de prin cine știe ce oraș din timpul campaniei. Omul nu ‘și-a schimbat discursul, a rămas consecvent, nu s’a dat cu Băsescu așa cum repetă pînă la înnebunire anteniștii, nu’l aleargă pe Blaga pe stradă, și nici nu știe dacă MRU există sau nu. Dar nu apuc bine să mă calmez bine și țop sare mediafaxul cu știrea despre acordul în vederea unei alianțe între PNL și PD și ruperea majorităților din consilii încă constituite cu PSD…

Pff… E greu al naibii să’i mai susții în condițiile astea…

Ok, după ce trece reacția primară de respingere venită din vintre vizavi de acest lucru, după ce îmi trec nervii că cele două mari greșeli pe care le-am prevăzut că le poate face Antonescu în Martie se petrec sub ochii mei, încerc să analizez la rece tot ce se întimplă aici. E perfect posibil ca dacă PNL ar fi scos între 20 și 25 % în alegeri, nici una din cele două să nu se fi produs. Am auzit, desigur de aproprierile de PPE la bursa zvonurilor încă din Martie, deci cu siguranță ceva chestii premergătoare s’au făcut de atunci, dar confirmarea unui PNL întărit probabil că ar fi pus punct acestor transferuri dintr’o familie politică în alta. Dar situația e cum o știm și, din păcate, dezamăgește și revoltă pe multă lume.

În primul rând, orice variantă de lucru a presupusei fuziuni (sunt și eu de acord cu Varujan Vosganian că dacă în loc de o fuziune și un partid o să ne jucăm iar de-a alianțele, nu e nici o șansă ca românii să mai pună botul la așa ceva, USL a omorît odată pentru todeauna încrederea într’o asemenea construcție politică în țara asta) care are în corpul ei renunțarea la numele de PNL (sau schimbarea acestuia) sau renunțarea la sigla actuală sau schimbarea ei, va fi întîmpinată cu mare rezistență în congres și va duce la (cel puțin) înjumătățirea votanților. Pe de cealaltă parte PD-ul, îmi e destul de clar, că nu va accepta să fie absorbit pur și simplu și să își piardă identitatea. Avem aici de-a face cu un punct de remiză din care nu se poate merge înainte.

În al doilea rând, dacă pe Blaga ‘l-aș mai putea înghiți cum necum, personaje ca Videanu, Ioan Oltean, Monica Macovei sau Cezar Preda, și lista rămîne deschisă, trebuie să ia un loc undeva într’un colț lipsit de proeminență, să se facă simpli membri de partid și atît. Altfel electoratul actual al PNL, va penaliza fără milă noua construcție.

În al treilea rând, FC și PMP nu au ce să caute în această construcție. FC este matematic irelevant iar MRU e mort din punct de vedere politic, iar asta o spune omul care, în 2006 îl percepea ca pe un posibil viitor președinte al României. PMP este Băsescu și Udrea, punct. Nu știu să fie membri acolo care măcar să merite transferuri individuale iar orice apropiere a numelor Băsescu sau Udrea de această nouă construcție va aliena electoratul PNL.

În al patrulea rînd, aici nu e vorba de unificarea dreptei ci de comasarea unor zestre de voturi fără a pierde prea mult din ele. Eu, personal, nu cred că PD-ul ar fi de dreapta, indiferent ce ar declara ei, nu au cu cine, nu au de unde, și mai ales ‘si-au probat tacticile de dreapta în guvernarea dintre 2009 și 2012 și pe lîngă creșterea taxelor fără precedent au reușit să sugrume IMM-urile, să bage economia în colaps, să galopeze inflația și să dubleze sau să tripleze (nu mai știu nici eu exact) niveul de îndatorare externă al țării. Și suspectez că acest lucru e clar și pentru delegația care negociază acum înțelegerea dintre PNL și PD. Ceea ce a demonstrat PD-ul că are, însă, și e vital pentru PNL, sunt cele aproape 680.000 de voturi scoase de organizațiile de partid și capacitatea de a câștiga un județ în fața tăvălugului USD (în fața USL, PD a pierdut toate colegiile, pînă și Udrea la Roman a intrat de pe locul doi). PNL și PD au luat împreună 1.5 milioane de voturi. PSD a luat 2 milioane. Dacă redistribuim voturile luate de Mircea Diaconu avem probabil un scor de 2.2 la 1.8 în favoarea PSD. Atîta vreme cât reușesc să unească cele două bazine electorale fără să le verse prea mult, se joacă. Sigur că logica aritmeticii ar spune că voturile lipsă ca să ducă PSD-ul pe locul doi sunt la PMP, dar orice vine de acolo va atrage o plecare mai mare din bazinele actuale.

În al cincilea rînd, m’am săturat să tot văd cum predicțiile mele rele se adeveresc. În 2010 când începuseră să fie puse bazele USL cea mai mare reținere am avut-o față de Victor Ponta care, nici în momentul de maximă popularitate a sa cu mine (vara lui 2012) nu a reușit să’mi câștige încrederea. Ei bine, Victor Ponta personal ‘l-a salvat pe Traian Băsescu în nenumărate momente atunci când cuțitul îi ajunsese la os și după ce Traian Băsescu a reprezentat cea mai mare amenințare la adresa PNL între 2005 și 2010, Victor Ponta s’a instalat confortabil în locul lui începînd cu 2012. Ei bine… Din păcate, la fel cum Victor Ponta nu m’a convins, nici Vasile Blaga nu mă convinge. Și n’aș vrea să ajungem în pragul alegerilor din iarnă și să constatăm că Blaga a trădat într’un fel sau altul și toată acțiunea PNL a fost sabotată.

În al șaselea rînd, cariera lui Traian Băsescu în politică TREBUIE să se încheie în 2014 și orice partid care va alege să’l facă din nou relevant, își semnează condamnarea la moarte (în fapt la cei 6% ai PMP-ului care se vor atrofia în timp, nicidecum nu vor crește).

În ultimul rînd, îmi doresc ca acest articol să fie ultimul legat de politica internă a României măcar pînă la congresul PNL și dacă totul iese bine acolo, măcar pînă la campania pentru alegerile prezidențiale. Vom vedea dacă realitatea dîmbovițeană îmi va permite…

Reclame
Categorii:Politice Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: