Prima pagină > Politice > O pastilă de „trecut”

O pastilă de „trecut”

Mă plimbam pe internet căutînd niște date despre fabuloasa reformă din justiție înfăptuită sub primul mandat al tovarășului Băsescu și am dat peste un titlu de articol care ‘mi-a atras atenția. Citind articolul am început să rîd cu gura pînă la urechi.

Articolul se găsește la adresa http://www.zi-de-zi.ro/sa-o-sprijinim-pe-monica-macovei-sa-faca-reforma/ și vă invit la lectură; este extrem de scurt.

Primul lucru care ‘m-a frapat a fost limbajul. „Vocea” în care e scris acest articol este identică cu „vocea” în care erau scrise comunicatele lui Iliescu către minerii din Valea Jiului sau chiar, mai tare, discursurile sale prin care a transformat CPUN în partid politic răspunzînd (vezi Doamne!) numeroaselor solicitări pe care le-ar fi primit de la românii de rînd. Pentru cine are o noțiune despre strategii de comunicare, sunt, numai de aici, concluzii care se pot trage.

Un al doilea lucru interesant îl constituie setul de ONG-uri care au intrat repede, repede să o susțină pe madam Macovei în avîntul reformator. Ei bine, fix acest set de ONG-uri ‘l-a urmărit pe tovarășul Băsescu în toată cariera sa autointitulîndu-se societate civilă si suflînd un vînticel cald în băsăul de la Cotroceni. Ba chiar, mai mult, au reprezentat fix același set de ONG-uri care ‘l-au scăldat cu dragostea lor atunci când tovarășul era suspendat și ieșea la televizor din curticică.

Iar un al treilea lucru demn de luat în seamă este cum, în timp ce presa s’a cam dus în toaletă din 2005 și pînă azi și cotidiane care păreau înfipte în istorie au dispărut fără urmă, fițuica asta de Mureș a navigat și criza fianciară, și tot ce se mai putea fără nici o problemă. Oare să fie vreo legătură între tipul de servicii prestate către conducere și supraviețuire? Tragică întrebare pentru a defini condiția presei…

Iată și textul (în caz că articolul va „dispărea subit”):

Să o sprijinim pe Monica Macovei să facă reforma!

După ce Monica Macovei, ministrul Justiţiei, şi Ionuţ Popescu, ministrul Finanţelor, au fost atacaţi de o serie de grupări de interese din justiţie şi din afaceri, zece organizaţii care reprezintă societatea civilă au iniţiat un grup de sprijin pentru cei doi demnitari, singurii care au început o reformă reală în ministerele pe care le conduc. “Societatea civilă salută prima executare curajoasă de datorii ale unor mari firme, inclusiv de presă, ca şi încercarea de a face transparent felul în care operează Parchetul General, instituţie care nu se bucură de credibilitate la nivelul publicului şi care ar trebui sa fie prima interesată în a se reforma”, se arată în documentul semnat de Agenţia de Monitorizare a Presei – Academia Caţavencu, Alianţa Civică, APADOR-CH, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Resurse Juridice, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academică din România, Fundaţia pentru o Societate Deschisă şi Transparency International.
Gesturile curajoase ale celor doi miniştri reformişti nu sunt îndreptate către persoane sau firme ci vizează modul discreţionar al unor organe ale statului în raport cu aceste persoane sau grupări considerate privilegiate. Ministrul Monica Macovei doreşte să demonstreze că, în sfârşit, în România se poate instaura statul de drept, în care nimeni nu poate fi mai presus de lege, în faţa căreia toţi ar trebui să fim egali, indiferent de conturile din bănci sau de prietenia cu persoanele sus puse, care, la rândul lor, ar trebui tratate cu aceeaşi monedă. Această luptă nu poate fi uşoară. Cei care vor să fie deasupra legii au mijloace financiare şi reţele de influenţă şi vor lupta pentru
a-şi apăra privilegiile. Există suspiciuni că această campanie de presă orientată împotriva celor doi miniştri este iniţiată şi alimentată de către grupuri de interese economice şi politice care se văd ameninţate de faptul că legile încep să le fie aplicate şi lor. Semnatarii documentului cer Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului să aplice cu fermitate mandatul care le-a fost încredinţat, sprijinind pe cei care înfăptuiesc reforma. Aceştia au nevoie, pe lângă sprijinul societăţii civile, şi de sprijinul politic total al celor care le-au încredinţat atât de dificilele misiuni pe care ei încearcă să le pună în aplicare.
Cotidianul Zi de Zi şi săptămânalul ZIARUL de Mureş se alătură acestui demers. De altfel, am luat poziţie încă de la început faţă modul în care a fost tratat ministrul Justiţiei şi am semnalat grupurile de interese din Mureş interesate în a stopa reforma în justiţie. Rugăm pe toţi cititorii care se alătură demersului celor zece organizaţii să ia legătura cu redacţia pentru a le spune ce trebuie să facă în încercarea de susţinere a celor doi miniştri.

Cora MUNTEAN

Reclame
Categorii:Politice Etichete:, ,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: