Prima pagină > Politice > Conspiracy Theory – Budapest Edition

Conspiracy Theory – Budapest Edition

20121213-084907.jpg

Mă gîndeam zilele trecute la UDMR, la cît de aproape a fost de a rata parlamentul, la Lazlo Tokes, la PPMT și la Viktor Orban. Trebuie să recunosc că nu m-a preocupat în special problema aceasta pînă în noaptea alegerilor cînd ceva ce era cît pe ce să se întîmple mi-a făcut lumină asupra acestui subiect.

M-am întrebat, era imposibil să nu o fac, ce viață și ce intenție are acest PPMT, partid ce are sprijinul expres al guvernului de la Budapesta. Lăsînd la o parte cîrcoteala derivată din faptul că un guvern străin are interese aici în țară, pe o problemă atît de sensibilă precum cea maghiară, cu siguranță că, inaintea lansării unui astfel de proiect pe piață au fost rulate simulări, iar, dacă proiectul a fost lansat, trebuie să presupunem că aceste simulări au avut rezultate pozitive. Deci se naște întrebarea, ce scop a avut existența PPMT-ului?

La o primă vedere, unii pot specula că scopul înființării acestui partid a fost, pe fondul antipatiei atrase de UDMR prin participarea la guvernările Boc și Ungureanu, substituirea UDMR-ului din parlament cu PPMT-ul, avînd astfel primul partid aservit unui guvern străin în parlamentul României. Spun asta la o primă vedere, pentru că, dacă e să sapăm mai adînc există cîteva mari piedici în calea acestei ipoteze. Cea mai importantă dintre ele o reprezintă inerția sistemului politic din România. Cu excepția PPDD (un caz cu totul special pentru că a canalizat un vot neinstruit, neinformat și, pe alocuri, extremist) nici un partid înființat peste noapte nu a fost capabil să intre (măcar) în parlament, darămite să substituie complet un alt partid. Exemplul cel mai actual: Noua Republică (un proiect la care au muncit niste activiști plătiți vreme de cîțiva ani) care, nici pe listele electorale ale unei alianțe, la remorca fostului partid prezidențial, nu au reușit să obțină un singur mandat. Unde mai pui că ungurii din România nu sunt extremiști ca formație, deja șansele împotriva accederii PPMT-ului în parlament se cam adună. Se pune problema, cît de imporbabil ar fi ca, în urma simulărilor, oamenii lui Orban să fi ignorat toate aceste opreliști? Eu găsesc că ar fi extrem de improbabil ca Orban să fi susținut PPMT-ul cu scopul ca acest partid să intre în parlament. Si atunci?

Atunci singurul scop care mai rămîne în picioare, vizavi de acest PPMT, este canibalizarea procentelor UDMR într-o măsură îndeajuns de mare astfel încît să prevină accesul UDMR-ului în parlament. Cum ar avantaja asta guvernul de la Budapesta? Păi, cu siguranță prezența UDMR-ului în parlament din 1992 și pînă azi, ba mai mult, la guvernare chiar, din cînd în cînd, au împiedicat pe oricine să spună că comunitatea maghiară din România ar fi fost asuprită. Sigur, noi în intreiorul țării știm ca situația a fost mai degraba invers, maghiarii bucurîndu-se de tot felul de favoruri, lucruri care i-au împins pe unii din ei la visuri de autonomie, dar, din afară, aceste detalii sunt mai puțin vizibile. Să nu uităm că politica discriminatorie a sîrbilor, a dus la fracturarea Iugoslaviei, că persecuția minorității albaneze a dus la apariția republicii Kosovo, că o presupusă persecuție a minorității ruse din Oseția de Nord a dus tancurile lui Putin pînă în suburbiile Tibilisiului fără ca NATO să miște un deget, că avem cea mai nouă republică, aceea a Sudanului De Sud, ale cărei rădăcini se pierd tot în persecuții etnice, unde mai punem că, chiar recent de tot, ONU a recunoscut Palestina ca stat… Problemele persecuției unei minorități devin o problemă destul de acută în ziua de azi, mai ales cînd sunt întărite de un PR care să le facă vizibile și cred că nimeni nu se indoiește de puterile PR-ului de la Budapesta. Pusă într-o oglindă strîmbă, e capacitatea PR-ului nostru față de persecuțiile minorității române din Serbia, dar asta e altă mâncare de pește și, revenind la problema maghiară, România stă la mare distanță de acest butoi de pulbere tocmai prin prezența în parlament a unei formațiuni care să reprezinte acest grup minoritar.

Sigur că și mie mi-a tresărit inima de bucurie la posibilitatea din noaptea de 9 Decembrie ca UDMR-ul să nu mai intre în parlament, sigur că nici eu nu sunt de acord cu discriminarea asta pozitivă de care se bucură ungurii în România, sigur că nici mie nu îmi cade bine ce stat în stat au făcut în Harghita și Covasna (pe de altă parte, exact același tip de rîcă există și în Belgia între flamanzi și valoni, singura diferență fiind că ei sunt mai 50-50 decît noi cu ungurii) și sigur că, mai ales pentru ceea ce au făcut în guvernarea Boc, nu mai vreau să-i văd în guvern cît timp mai e Kelemen lider de partid, dar, la rece privind, totuși poate că este mai bine să-i avem în parlament din punct de vedere geopolitic. În mod normal nu aș da atenție unei asemenea teorii conspiraționiste, dar atunci cînd, independent, l-am auzit pe Ilie Șerbănescu ajungînd la aceași concluzie, parcă merită să mă gîndesc de doua ori la asta.

Reclame
Categorii:Politice Etichete:,
 1. decembrie 14, 2012 la 10:35 am

  Asta-i doar un motiv pentru care Hitler inca mi se pare a fi fost un om bun.

 2. martie 2, 2013 la 10:30 am

  Din pacate, Ungaria este un stat a carui ideologie identitara combina nationalismul asimilationist al republicilor franceze cu „drepturile istorice” ale nobilimii ungare. Iar Romania a facut greseala sa nu respecte termenii propusi de romanii transilvaneni in Declaratia de la Alba-Iulia pentru minoritati: invatamant in limba proprie, justitie in limba proprie, administrare in limba proprie. Proiectul centralist nu a servit la nimic atunci cand a venit furtuna. Autonomia teritoriala a secuilor putea fi rezolvarea definitiva a problemei transilvane in favoarea Romaniei imediat dupa Unire. Sa nu uitam ca autonomia secuilor a fost definitiv ingropata in marea natiune maghiara in timpul dualismului austro-ungar.
  Daca ne batem in continuare pentru proiectul centralist, care moare pana si in tara lui de origine, Franta republicana, vom pierde. Daca vom merge pe tinuturi fantasmagorice, ca in reforma administrativa a lui Carol al II-lea, vom pierde. Daca ii vom invata pe copiii nostri o istorie nationalista in oglinda fata de cele promovate de Budapesta, vom pierde (pentru ca ei sunt mult mai buni la asta!). Daca mai folosim asta in campanii prezidentiale, vom pierde.
  Cred ca solutia se gaseste in formula care a palpitat pentru cateva luni in 1919: autonomii locale loiale Coroanei Romaniei, Regele fiind garantul libertatilor individuale si comunitare, dar si al suveranitatii si integritatii nationale.

 3. martie 2, 2013 la 10:31 am

  Felicitari pentru articol. Foarte bine scris si echlibrat.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: