Prima pagină > Bucuresti, Politice > Sarmanii sinistrati

Sarmanii sinistrati

Vuiesc toate site-urile de stiri din online-ul romanesc despre soarta oropsitilor de la Confort City. Aveam de gind sa ignor subiectul, dar articolul asta siropos de pe mediafax (http://www.mediafax.ro/social/reportaj-incendiul-din-confort-city-dupa-speranta-deznadejde-10155199) m-a enervat destul incit sa ma scoata din amuteala, desi sunt cit se poate de racit, intr-o Germanie care isi sarbatoreste azi reunificarea si nu catadicseste sa aiba nici o farmacie deschisa sa-mi iau macar picaturi de pus in nas.

Ceea ce ma enerveaza cel mai tare este cit de mult se pedaleaza si se incearca asocierea lui Robert Negoita, noul primar din sectorul 3, de acest dezastru. E adevarat ca Robert, impreuna cu fratele sau Ionut au pus bazele afacerii asteia numite Confort City, dar sa fim rezon, nu sunt nici pe departe singurii vinovati. Firma lor a fost dezvoltatorul proiectului, in atare calitate era de datoria lor sa se foloseasca de orice scurtaturi s-ar fi putut folosi catre un profit mai mare. Era de datoria autoritatilor locale (Sector 3? Popesti-Leordeni? Dracu’ stie cine are jurisdictie asupra zonei) sa nu permita darea in folosinta a unui complex de locuinte care nu primise avizul pompierilor. Dar probabil ca nu prezinta interes terfelirea imaginii primariei locale, cel putin nu intr-atit precum prezinta terfelirea reputatiei lui Robert Negoita. Nu ma intelegeti gresit, nu-l cred pe om vreun sfint, doar ca primeste mult mai multe lovituri media decit isi merita.

Si, poate, faptul care ma enerveaza cel mai mult este compasiunea si carte blanche-ul de care se bucura, vezi Doamne!, victimele din toata povestea asta. Saracii, sarmanii, care si-au luat ei casuta pa credit in 2008 ca sa se mute si ei la un loc al lor, cu catel, cu pisica, cu purcel si cu sotie si copil, cum au fost ei trasi pe sfoara de jehmanitorul Negoita, cum acum, colac peste pupaza, si-au pierdut toata avutia, cum au trecut ei de la speranta la disperare… Hai, sictir! Daca esti atit de dobitoc/naiv incit sa cumperi in Romania un “proiect” in loc de un apartament gata realizat, iti meriti toate tepele pe care ti le da dezvoltatorul pe parcurs. Mai mult, cind in 2008, cu 50.000-60.000 de Euro preferi sa-ti cumperi un apartament in cimp ca “e nou si spatios”, ca tot taranul care se sufoca daca sta in 65 de metri patrati de apartament communist, in loc de 80 de metri patrati, atunci esti prea prost ca s-o sfirsesti cu bine. Plus ca renunti la o chirie in oras pe care oricum n-o declari la fisc, ca sa te muti tot intr-un bloc (nu intr-o “casuta pe pamint” – celalat idiom folosit in atare cazuri), jalnic construit, jalnic amenajat, departe de infrastructura, departe de civilizatie. Prietene, esti de-a dreptul jenibil. Sunt dispus sa pun pariu ca blocul vechi in care stau eu, construit la 1970, va sta in picioare nevatamat mult timp dupa ce primul cutremur serios are sa dea jos toate ansamblele astea rezidentiale noi. Am vazut cum arata Edenia cind s-a construit, nu m-as muta acolo nici sa-mi dai gratis apartamentul, am vazut cum arata blocul ala de a aparut pe strada Postavarului cind s-a construit, la fel si pentru blocul ala cu penthouse de linga parcul IOR, la fel si pentru Complezul Raza de Soare, la fel si pentru complexul Rose Garden (pe asta l-am vazut si dupa darea in folosinta si nu m-a impresionat, deloc).

Daca ai ajuns la virsta la care iti iei nevasta si faci copil dar inca n-ai invatat ca in Romania cumperi doar pe ce poti pune mina, ca ieftin inseamna aproape automat prost (cu siguranta in cazul de fata) inseamna ca ai trecut degeaba prin viata si nu esti decit un inconstient ce isi pune in pericol familia in fiecare zi, si doar pentru ca il uita Dumnezeu are norocul sa scape.

Cum sa stai zi de zi, pret de 4 ani in complexul asta si sa nu te preocupe siguranta in caz de incendiu? Esti la mama dracului, in cimp, cum sa nu vezi ca, la nevoie, pompierii nu au pe unde sa intre. Cum sa stai 4 ani de zile si sa nu te preocupe problema hidrantelor? Aloooooo!!!! Bovinovici! Nu esti in Bucuresti unde reteaua e testata si pompierii gasesc o sursa de apa mai peste tot! Esti in cimp, ca ti-a vrut curul “casuta ta”, comporta-te ca atare sau suporta consecintele.

Sigur ca acuma oamenii astia nu pot fi lasati pe drumuri. Au nevoie de un pic de ajutor, de un pic de gazduire. Dar sunt sigur ca asigurari pe case sau pe bunurile din casa nu au facute (in conditiile in care complexul nu avea aviz de la pompieri). Oamenii astia trebuiesc incurajati sa-si caute alte chirii (eventual legale de data asta) si sa-si vada mai departe de viata. Din punctul meu de vedere, daca dezvoltatorul se angajeaza sa le repare casele, o face din bunavointa proprie. Ce s-a intimplat acolo e o tragedie, dar responsabilii principali sunt oamenii care au trait acolo zi de zi si nu s-au preocupat sa-si imbunatateasca conditiile in nici un fel. Si daca vedem impreuna cum evenimentul asta va incepe sa fie exploatat politic, sper sa aveti in git aceeasi senzatie de greata pe care o am si eu.

Cea mai buna lectie care poate fi invatata de aici, este daca oamenii astia vor fi lasati de izbeliste, asa cum merita, si poate, cei care locuiesc astazi in noile ansambluri rezidentiale si cei pe care inca ii maninca-n dos sa-si cumpere astfel de apartamente se vor gindi de doua ori la siguranta proprie in caz de incendiu sau mai stiu eu ce alta calamitate.

Categorii:Bucuresti, Politice Etichete:, ,
  1. unu
    octombrie 27, 2012 la 6:38 pm

    Blocurile astea din 1970 vor rezista probabil si la un impact cu un meteorit :))

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: