Prima pagină > Politice > Un prognostic pentru decizia CCR

Un prognostic pentru decizia CCR

Exista citeva scenarii posibile vizavi de abordarea CCR fata de acest referendum.

Prima varianta va fi sa-l invalideze in unanimitate prevalindu-se de concepte pur aritmetice. Imi vine greu sa cred ca se va stringe unanimitate in acest caz, mai ales ca USL-ul va depune niste contestatii la datele furnizate de BEC. Dar, orice e posibil.

A doua varianta este ca se va porni dezbaterea de la scorul de 5-4. Cei patru judecatori PD-isti vor sustine vehement invalidarea referendumului. Tinind cont ca Viktor Orban s-a aliat lui Basescu, e posibil ca si judecatorul UDMR-ului sa plece de la premiza invalidarii. Si atunci, tinind cont ca decizia trebuie luata cu 6-3 macar, cine va fi judecatorul ce va schimba tabara? Parerea mea este ca Aspazia Cojocaru are cea mai inalta probabilitate de a juca acest rol. Daca scenariul se petrece intocmai, atunci povestile cu presupusa ei amenintare devin extrem, extrem de interesante.

A treia varianta este ca CCR sa paseze responsabilitatea in unanimitate. Practic sa asigure o rezolutie care nici nu valideaza nici nu invalideaza referendumul dar care muta responsabilitatea de a valida refendumul de la CCR la parlament. La o prima vedere aceasta solutie ar conveni USL-ului cel mai mult, doar ca, onor curte constitutionala nu va pasa responsabilitatea intr-un cadru atit de lax. Cu siguranta va adauga si o conditie „organica” ce va forta parlamentul sa valideze referendumul cu o majoritate de doua treimi. Sah mat!

A patra varianta ar fi sa se valideze referendumul cu cel putin 6 voturi pentru. In acest caz extrem de improbabil, va trebui sa recunoastem cu totii ca s-au implicat, la modul cel mai direct, serviciile secrete.

Parerea mea este ca, daca nu se hotarasc in jumate de ora varianta 1 cade. Cu cit trece timpul pina la pronuntare, cu atit va creste probabilitatea pentru varianta trei. In varianta patru nu cred, pentru ca mi-am facut vaccinul si nu imi permit sa mai am visuri frumoase despre tara asta.

Si pentru ca tot se vorbeste de CCR zilele astea, mi-a sarit in ochi o posibila miza adevarata a suspendarii lui Basescu, precum si unul din motivele pentru care acesta nu se da dus. In 2013 ii va expira mandatul de judecator CCR lui Acsinte Gaspar. Acest judecator este numit de presedinte, fapt ce va impinge numarul judecatorilor numiti de Basescu si PD la 5. Atita vreme cit PD-ul va ramine in parlament dupa urmatoarele alegeri, fapt extrem de plauzibil dupa invalidarea votului uninominal, absolut toate legile nefavorabile PD-ului vor fi intoarse de a treia camera a Parlamentului care se va constitui in CCR. Abia atunci vom fi cu adevarat in dictatura avind o institutie ale carei decizii nu sunt atacabile in nici un cadru legal, si care pina in 2016 va fi total aservita lui Traian Basescu. Marinarul nu e prost, e „de cursa lunga”.

Reclame
Categorii:Politice Etichete:
 1. august 1, 2012 la 2:01 pm

  Varianta mea … cred ca e cea mai logica … si tine cont si de faptul ca, mai nou, CC are, sau isi aroga prerogative legislative.
  1. Constata ca referendumul nu poate fi validat, dar nici invalidat.
  2. Constata ca, in urma situatiei create, Traian Basescu este pus in imposibilitate de a-si mai continua mandatul.
  3. Prin urmare, constata vacanta postului de presedinte al Romaniei si recomanda organizarea de alegeri in maximum trei luni
  4. Constata ca TB nu si-a putut duce mandatul la indeplinire din motive independente de vointa sa, drept urmare i se „radiaza” un mandat, avand dreptul de a mai candida pentru inca un mandat.
  Asta este. Nu vad cine ar avea de obiectat si ce. USL – nu, fiindca ar obtine, practic, inlaturarea lui Basescu. Nu demisia ii intereseaza, ci inlaturarea. PDL ar avea, de asemenea, ocazia sa probeze cat sunt de tari, prin vot, si nu prin boicot. Iar TB insusi ar primi cadou cinci ani de mandat – e drept ca putin cam virtuali, dar daca e bazat, asa cum pretinde ….

  Dar, ma indoiesc ca se va da o astfel de decizie.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: