Prima pagină > Diverse > Diferente de caracter

Diferente de caracter

Noi, monarhistii, putem accepta ca exista oameni, pe lumea asta, mai buni ca noi. E un lucru care pare mic spus, dar are implicatii imense. Cel mai mare blestem care apasa umanitatea este blestemul lui „stiu eu mai bine”. Citi dintre voi nu ati spus vorbele astea macar odata in viata? Stiu, si eu le-am spus de nenumarate ori, dar noi, monarhistii, stim foarte bine ca exista momente cind nu le putem spune. Asta e. E in firea noastra. Odata ce am acceptat monarhia, odata ce am acceptat ca Regele, ca Familia Regala, nu neaparat a Romaniei, ci aproape orice nobil European sunt mai buni ca noi, este evident ca perspectiva asupra lumii ni s-a schimbat si n-o sa mai sustinem vreodata ca noi am fi centrul universului. Merita mentionat ca si insisi acesti nobili, educati fiind in spirit monarhic, beneficiaza de aceleasi calitati si nici unul dintre ei, nici macar dupa ce i-a fost asezata coroana pe crestet nu ajunge sa se creada „buricul lumii” sau „detinatorul adevarului suprem”.
Noi, monarhistii, spre deosebire de comunisti, intelegem ca oamenii nu sunt egali si acest lucru nu ne deranjeaza si nu il privim ca pe o ofensa la ordinea naturala a lucrurilor. Sigur, absolut toti ar trebui sa fim uniti de aceleasi drepturi si obligatii, dar aici vorbim de un set extrem de restrins, in rest, citi bani fac eu, ceea ce gindesc eu, ceea ce vorbesc eu, ceea ce fac eu trebuie sa ramina doar al meu atita vreme cit prin actiunile si prin sistemul meu de valori nu am cauzat rau unei alte fiinte umane. Noi, monarhistii, credem in conceptul de clasa sociala si, mai mult, nu il vedem ca pe un lucru rau, spre deosebire de ceea ce ar vrea sa ne faca sa credem noii socialisti europeni de astazi. Noi, monarhistii, ne cunoastem locul in ierarhia societatii, si fie ca suntem in clasa de jos, fie in cea de mijloc ori, chiar, in cea a oamenilor extrem de bogati, stim in orice clipa a vietii noastre ca exista un nivel deasupra noastra, iar acest lucru, ne face sa ne dam seama si de existenta nivelelor de sub noi. Noi, monarhistii, stim cel mai bine cum este sa traiesti toata viata cu un ideal pe care nu-l poti atinge dar catre care continui sa aspiri mereu, iar acest lucru face parte din noi fara sa ne distruga sau sa ne inrautateasca. Noi, monarhistii, intelegem ca unii oameni merita mai mult si ca nu pot fi judecati dupa acelasi set de reguli pe care il aplicam pentru oricine. Noi, monarhistii, suntem capabili sa respectam oameni ale caror caractere nu le gasim intotdeauna placute si asta se intimpla pentru ca, in vreme ce restul se raporteaza la ei insisi, noi, monarhistii, ne raportam la un sistem de valori extern noua putind sa judecam la rece atunci cind ceilalti nu sunt capabili de asa ceva. Noi, monarhistii din Romania, consideram ca cea mai mare crima a comunismului, pe linga „re-educarile” de la canal, pe linga vinatorile partizanilor din munti, pe linga invazia in vietile particulare ale oamenilor, pe linga represiunile securitatii, a fost crima facuta impotriva intregului popor roman de a-i intrerupe istoria si de a-i alunga suveranul pentru ca a lasa orfan un intreg popor este mult mai dramatic decit o trauma individuala.

Noi, liberalii, credem in dreptate, in justitie si mai presus de toate in adevar pe care il cautam neincetat in orice situatie. Noi, liberalii, nu acceptam minciuna, manipularea si ipocrizia. Noi, liberalii, credem in dreptul fiecaruia la opinie, credem in discutie, in dezbatere, credem ca doi oameni pot sa nu fie de acord in tot si in toate, dar ca pot lucra impreuna. Tocmai aceasta cautare a adevarului ne face pe noi, liberalii, sa nu putem fi manipulati, pentru ca manipularile presupun minciuni si jumatati de adevar si, in ultima instanta, un pic de ipocrizie. Liberalismul in concept nu are legatura cu economia, ci cu libertatea: libertatea de a gindi, libertatea de a spune, libertatea de a face. Noi, liberalii, credem ca omul este stapinul propriului destin, credem ca acesta poate urca doar prin forte proprii si pe baza propriilor valori si calitati. Noi, liberalii, nu definim liberalismul ca pe un curent politic, o doctrina de urmat sau un set de reguli, ci ca pe o filozofie de viata care permeaza orice gind, orice actiune, a unui om. Noi, liberalii, stim ca nu vom avea niciodata un model, asa cum marxistii il au pe Marx sau cum nazistii l-au avut pe Nietzsche, pentru ca modelul liberalismului este reprezentat de cele mai bune calitati din om, iar un asemenea om n-a existat si probabil ca nu va exista vreodata pentru ca nimeni nu poate fi „perfect”. Noi, liberalii, nu suntem incompatibili cu nici o ideologie politica democratica in care drepturile cetateanului sunt respectate, putem fi doar, cel mult, in dezacord cu unele componente economice sau de functionare a statului, dar atita vreme cit ideologiile politice asigura respectul valorilor fundamentale liberale, atunci, noi, liberalii, nu vom fi in antiteza cu ele. Poate ca acest lucru este permis si de ceea ce am spus mai devreme ca liberalismul nu este o doctrina politica. De altfel, pe glob, conceptele sale sunt reprezentate de partide cu orientari ideologice din cele mai diverse: in SUA, Partidul Democrat (orientare de stinga) reprezinta liberalismul in partile sale legate de societate, drepturi, libertati, educatie, iar Partidul Republican il reprezinta in temele de fiscalitate si functionare a administratiilor statale, in Marea Britanie, acum, a prins glas Partidul Liberal Democrat dar, ani de-a rindul, liberalismul a fost reprezentat de Partidul Laburist (socialisti) aflat in opozitie cu Partidul Conservator. Intotdeauna liberalismul s-a cristalizat ca un curent de opozitie la tiranie, la stagnare. Nu este astfel nici o surpriza ca noi, liberalii din Romania, ne-am situat in opozitie fata de tirania regimului Basescu, si intr-o acerba opozitie fata de stagnarea indusa atit in economie cit si in societate de guvernarile Boc.
Noi, liberalii, credem ca cel mai important abstract nu este nici munca, nici capitalul, nici societatea, nici individualismul ci omul. Omul este esential pentru conceptul de liberalism, pentru ca doar in prezenta lui si raportat la el si la perceptiile sale poate exista liberalismul. Daca socialismul, comunismul, nazismul, capitalismul, agrarianismul, toate pot fi teoretizate si aplicate la mase de oameni, liberalismul are nevoie de experienta personala pentru a fi definit. Noi, liberalii, putem avea compasiune fata de un om cazut pentru ca, mai presus de a fi dusmanul nostru politic sau ideologic, este in primul rind un om.

Eu, ca liberal, sustin, in Romania, PNL pentru ca este partidul in care concentratia de oameni cu valori liberale este cea mai mare, pentru ca este partidul care s-a exprimat politic impotriva incercarilor facute pe rind de PSD-isti si de PD-isti de a-si subordona justitia si presa, pentru ca este partidul care s-a pronuntat constant impotriva tiraniei, fie ca la Cotroceni se afla Iliescu, fie ca se afla Basescu.
Eu, ca cetatean roman, sustin in Romania PNL pentru ca este partidul care a introdus masuri fiscale echitabile si sub guvernarea caruia cresterea economica a Romaniei s-a accelerat in perioada 2004-2008, iar nivelul de trai a crescut considerabil in acei ani. Suntem azi in 2012, iar nivelul de trai este mult sub cel din 2008 cind s-a incheiat ultima guvernare liberala.
Eu, ca monarhist, sustin PNL pentru ca este singurul partid ce ne-a ramas care vine din Romania adevarata, din Romania care a fost violata si ucisa in 1947 de comunisti, pentru ca este ultima institutie politica a Regatului Romaniei care se incapatineaza sa existe azi, pentru ca majoritatea oamenilor din partid si, mai ales, conducerea sa sunt declarati monarhisti, iar asta imi da incredere in ei. Eu, ca monarhist, ii inteleg si ii respect pe ceilalti monarhisti ramasi fideli PNTCD-ului, dar nu cred ca partidul mai are vreo putere politica in Romania, pragul sub care a fost adus fiind prea mare pentru a mai putea fi depasit.
Eu, ca om, n-am sa incetez sa strig „Traiasca Regele!” pe 10 Mai, n-am sa incetez sa sper ca poporul asta va avea puterea sa reinoade firul istoriei, n-am sa incetez niciodata sa imi doresc cu toata pasiunea sa pot fi mindru de romani si de Romania.

Reclame
Categorii:Diverse Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: