Prima pagină > Ce'ți doresc eu ție..., Politice > Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie… Si mai ales de ce. (II)

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie… Si mai ales de ce. (II)

In 2009, in decembrie, odata cu asa-zisa realegere al lui Basescu, in Parlamentul Roman s-a petrecut cea mai ticaloasa miscare ce a avut ca rezultat pervertirea totala a oricarui concept de democratie. Ma refer aici la demisiile unor senatori si deputati PSD si alcatuirea grupului parlamentar independent care, mai apoi, a devenit UNPR. Totul s-a facut sub motivatia “interesului popular” si astfel ne-am trezit cu o formatiune care controleaza cam 10% din voturile parlamentului, si care s-a lipit in acest fel de o guvernare in parteneriat cu PD-ul. E adevarat ca si UDMR-ul a schimbat macazul si s-au lipit si ei de putere, alcatuind astfel o majoritate extrem de firava dar cit de cit functionala, dar asemenea manevre sunt permise partidelor, pe de-a-ntregul, insa devin problematice atunci cind e vorba de un numar de indivizi.

Problema in sine este ca de trei ani exista in parlament o chestie, un fel de “partid politic”, care, nu numai ca nu a fost investit prin votul cetatenilor, dar care, in plus de asta, nici nu intruneste astazi mai mult de 1-2% din intentiile de vot ceea ce ne spune ca “interesul national” la care au facut ei referire nu este legitimizat nici post-factum de catre populatie.

Exista o incercare de a legitimiza miscarea aceasta a UNPR-istilor prin aceea ca ei au intrat in parlament in urma unor alegeri uninominale. Este vechea tehnica de manipulare prin care se prezinta o jumatate de adevar in speranta ca nimeni nu observa partea lipsa a argumentatiei. Adevarul esential este ca nici unul (sau aproape nici unul) dintre actualii deputati si senatori UNPR nu si-au cistigat colegiul direct ci in urma redistribuirii locurilor in functie de procentajul obtinut de partid, deci ei au ajuns in parlament mai putin prin merit propriu si mai mult prin meritul PSD sub sigla caruia au candidat.

O alta problema, oarecum adiacenta la prima, este mult blamatul traseism politic. Personal nu am absolut nici o problema cu traseismul politic. Este dreptul fiecarui individ sa sustina o pozitie, un punct de vedere si, apoi, sa se razgindeasca. Politicianul, singur, va trebui sa se justifice in fata alegatorilor si sa isi explice schimbarea de opinie. Problema intervine atunci cind ai primit un mandat de patru ani sa sustii o pozitie si, dintr-odata, te sucesti, pentru ca, atunci, se pune in balanta dreptul omului de a se razgindi cu obligatia de sustine punctele de vedere pentru care a fost inzestrat cu puterea pe care o are.

Exista pentru toate astea o solutie de maxim bun simt care ar trebui adoptata cit mai rapid in legea de functionare a parlamentului. In cazul in care un parlamentar, in timpul exercitarii mandatului sau, isi da demisia din partidul din partea caruia a candidat (indiferent daca paraseste sau nu coalitia de guvernare) acesta trebuie reconfirmat prin organizarea unui scrutin partial in colegiul parlamentar, scrutin la care au dreptul sa participe doar parlamentarul ales si un contracandidat din partea partidului din care acesta si-a dat demisia. Scrutinul partial trebuie organizat in cel mai scurt timp si nu mai mult de trei saptamini de la momentul inregistrarii demisiei. In cazul in care parlamentarul este exclus din partid, pentru a putea fi protejat impotriva unui abuz al partidului, acesta are dreptul de a-si continua activitatea ca parlamentar independent pentru un numar de zile egal cu cel scurs de la alegerea sa in functie si pina la momentul excluderii din partid, urmind ca la expirarea acestui termen sa treaca prin procedura de reconfirmare descrisa mai sus. In cazul in care parlamentarul exclus se inscrie in alt partid parlamentar, procedura de re-validare descrisa mai sus trebuie declansata in termenii descrisi in cazul demisiei. In cazul in care, prin excluderea unui parlamentar, partidul a ajuns sa piarda un numar de mandate exclusiv din excluderi care inseamna 10 procente din totalul parlamentarilor, procedura de revalidare va fi declansata automat in termen cel mai scurt pentru toti parlamentarii exclusi dar nu mai tirziu de trei saptamini, in acest fel, daca partidul va dori sa forteze revalidarea unor “turbulenti” va trebui sa sacrifice un numar de mandate si sa explice cumva electoratului ca cei “exclusi pentru numar” sunt, de fapt, ok.

Aceasta simpla solutie ar asigura reprezentativitatea parlamentului in orice moment, iar oamenii ar zbura mai putin de la un partid la altul daca ar sti ca acest lucru i-ar pune din nou, in cel mai scurt timp, fata in fata cu electoratul. Ca o minima concesie, ar putea face exceptie de la prevederile legii acei parlamentari care si-au cistigat mandatul cu o majoritate mai mare de 50% in colegiul lor, dar, personal, nu sunt de acord cu aceasta exceptie, deoarece nu se poate extrage cit din voturi sunt meritul partidului si cit sunt meritul individului.

 

UPDATE: Basescu a vorbit azi si a spus nimic. Fix nimic. Nu cred ca mai merita comentat.

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: