Prima pagină > Politice > O masura caineasca…

O masura caineasca…

Inainte de a urla din toti bojogii si de a plinge de mila patrupedelor persecutate de aprigul regim Basescian, ar fi cazul sa recunoastem cu totii ca problema maidanezilor din Romania este una reala, palpabila si necesitind, deja de zeci de ani, o solutie. Nu pot sa ma inflamez acum ca PD-ul a trecut o lege prin care se da unda verde macelului cainilor vagabonzi doar pentru simplul fapt ca nu-i suport pe basescieni. Asta nu ne scuteste insa de analizarea motivelor portocaliilor pentru a trece aceasta lege.

Una din problemele cele mai vizibile ale Romaniei pentru cetatenii sai o reprezinta maidanezii. Disparitia acestora de pe strazile marilor orase ar puncta serios la capitolul imagine pentru actuala putere, cistigul pe termen lung fiind mult peste pierderile incasate odata cu punerea in aplicare a operatiunii de eutanasiere. Basescu nu e strain de asemenea masuri, la sfirsitul anilor 90, ca primar al capitalei, a ras toate chioscurile improvizate pe trotuare. A fost atunci impotriva lui o minoritate foarte vocala, disperata de falimentarea atitor afaceri, precum si de sugusarea ofertei de produse de larg consum. E adevarat ca acea actiune in masa de demolari a servit destul de suspect ineresele marilor lanturi de hiper-marketuri care s-au lansat cu succes in intreaga tara. Succesul lor ar fi fost cel putin considerabil mai dificil atunci cind as fi avut optiunea ca, in coltul blocului, la orice ora din zi sau noapte sa pot cumpara ceea ce imi lipsea din casa. Revenind insa la povestea maidanezilor, e o idee care are un nebanuit suport popular, pentru ca absolut toti ne dorim sa scapam de ei si impotriva careia se opune doar o minoritate extrem de isterica si de vocala alcatuita din gospodine pensionare de pe la bloc cu prea mult timp la dispozitie si citeva asociatii pentru protectia animalelor al caror punct de vedere este minat de o ipocrizie de nebanuit.

Totusi, nici pentru o secunda, nu cred ca actiunea ce se va desfasura, de eradicare a maidanezilor, are interesul meu la suflet. Este un simplu calcul electoral. PD-ul, aflat la un minim de incredere publica de la venirea lui Basescu incoace, a dus o campanie prin tara, incercind sa se prinda de locomotiva unei idei bune. A fost, insa, o campanie jalnica ce a avut ca rezultat corturi goale si un aprig dezinteres din partea cetatenilor. Odata ce au vazut ca „initiativa” lor nu face valuri in rindurile votantilor, si-au impachetat corturile si au dat pe repede inainte cu legea prin parlament. Adio si n-am cuvinte.

Din punctul meu de vedere, sa adune toti maidanezii, sa-i casapeasca, sa-i jupoaie, sa le puna carnea la afumat si s-o vinda-n China, iar blanurile sa le vinda in Mongolia. Una din caracteristicile de capatai ale societatii umane este responsabilitatea. Pentru absolut orice se petrece intr-un mediu social, exista cineva responsabil. Cainii vagabonzi se abat de la aceasta regula, ca atare nu pot fiinta in societatea noastra. Daca i-am considera animale salbatice, solutia ar fi stringerea lor de pe strazi si eliberarea in habitatul natural. Din pacate, pentru ei, acest habitat natural nu exista, astfel incit trebuiesc retrogradate la categoria de animale potential periculoase pentru care exista o singura solutie, eliminarea lor. De fapt, toata angoasa pe care o simtim vizavi de povestea asta cu eutanasierea nu vine de la actul in sine, ci de la numarul enorm de eutanasieri care urmeaza sa se desfasoare pina problema va fi rezolvata. Exista caini vagabonzi si in alte tari civilizate (mai putin in Asia unde ii maninca) dar acolo cum ii prind, ii ridica de pe strada, ii cazeaza un pic, dupa care ii urca frumos in trenul catre abator. De altfel, tarile civilizate nu au o problema cu maidanezii pentru simplul motiv ca le-au dat in cap inainte sa le creasca numarul; asta si faptul ca au legi capabile sa responsabilizeze cetateanul pentru soarta animalului sau.

De fapt, acesta din urma fiind aspectul care lipseste cu desavirsire din legea PD-ista: un cod de conduita impus cetateanului detinator de animale. Campania adopta un maidanez e o basina rasuflata atita vreme cit prin adoptie nu se creeaza o legatura legala intre animal si stapin. O chestie destul de simpla de reglementat ar fi introducerea unui cip in cadrul procedurii de adoptie sub pielea cainelui, asa cum se face si in agricultura, care sa contina datele de indentificare ale stapinului. Dupa aceasta, orice vatamare cauzata de acel caine se poate echivala direct cu o vatamare corporala sau o vatamare din culpa in numele falsului adoptor. Numarul de caini adoptati si lasati apoi de izbeliste s-ar reduce considerabil. Unde mai pui ca niste agenti economici care se ocupa cu fabricatia sau cu distributia de asemenea cipuri si-ar vedea afacerea prinzind un nou vad. Evident ca in pasul doi, aceasta masura de a-ti marca cainele cu un identificator ar putea deveni obligatorie, procedura putind fi efectuata la orice cabinet veterinar si ar reprezenta o cale usoara de a deschide drumul spre o lege mai aspra impotriva abuzului animalelor chiar de catre stapanii acestora.

Evident ca legea trecuta recent prin parlament este o lege tip PD-ista, adica se ocupa doar cu taiatul si cu distrugerea, ea permitind administratiilor locale sa aleaga si optiunea eutanasierii, fara insa a obliga pe nimeni la alegerea acestei solutii. Ceea ce lipseste acestei legi, este tocmai acea trasatura constructiva care, de altfel, ar trebui sa constea in scopul principal al oricarei legi, dar, e drept, ca pare mult de cerut de la asemenea animale.

Salut cu bucurie, intitativa lui Oprescu de a organiza un mic sondaj de opinie pentru a cere parerea bucurestenilor vizavi de inceperea macelului. Este o maniera de a pune in aplicare masuri administrative de mare impact care ar trebui, poate, transformata intr-o procedura obligatorie prin lege.

Reclame
Categorii:Politice Etichete:,
  1. ianuarie 4, 2012 la 5:08 am

    Zilele trecute am auzit despre un sondaj de opinie din care ar fi reiesit ca majoritatea romanilor ar vrea reintroducerea pedepsei cu moartea.

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: