Prima pagină > Diverse > Romanisme clasice

Romanisme clasice

Am fost plecat intr-o binevenita vacanta in Italia, ocazie numai buna de a mai clati ochii si lucra putin la culturalizarea subsemnatului. As putea sa povestesc despre o gramada de lucruri impresionante vazute acolo, dar daca stau sa ma gindesc de ce a fost vacanta asta atit de benefica, ar trebui sa identific sincer cauza ca fiind faptul ca nu am mai avut stiri din tara pret de 10 zile. Si asta a fost excelent.

Revin acum, poate cu intirziere fata de momentul relevantei, dar nu pot sa ma abtin. Totul incepe de la aceasta postare a lui Vlad Petreanu care trateaza o propunere legislativa a PSD-ului vizavi de accesul la invatamint al celor care au picat BACul anul asta, al celor MULTI care au picat BACul anul asta.

Asupra naturii propunerii nu ma pot pronunta, nu am avut timpul sa aprofundez proiectul si nu o voi face pentru ca, la viteza cu care se invirte circuitul stirilor la noi, este deja o stire foarte veche. Ceea ce am sa tratez, insa, reprezinta atitudinea participantilor la discutie in care recunosc prejudecati puterninc sapate in subconstientul respectivilor participanti, atit al autorului cit si al comentatorilor.

1) Ponta vrea de la Boc o lege sa-i ajute pe prostovanii care au picat BACul. Ponta e de la PSD care e cumva un fel de PCR si desi e prea tinar ca sa fi mincat salam cu soia pe o foaie de ziar impreuna cu muncitorii din fabrica, cumva in capul lui s-a inradacinat folozofia aia cu „sa ni se dea, sa ni se faca”… Nimic mai improbabil si mai fals! Atitudinea asta veche comunista atribuita PSD-ului se potriveste poate cu Iliescu si cu generatia lui, dar este total incompatibila cu Ponta, care, pe vremuri, si-a luat lumea in cap si s-a dus in Franta ajungind sa traiasca de pe o zi pe alta in Gara in Paris doar pentru a experimenta strainatatea pe cont propriu. In nici un caz un asemenea profil de om nu e compatibil cu sa-mi dea statul, ca eu merit sa primesc. Din pacate, aceasta prejudecata prejudiciaza complet punctul de vedere al autorului deoarece se distinge din text ca a reprezentat una din principalele motivatii pentru postare.

2) Un grup puternic de comentatori e de parere ca faptul ca aia au picat BACul e foarte bine, ca sistemul si-a facut treaba si ca putorile alea care nu vor sa invete nu merita sa ajunga la facultate. Aici exista o farima de adevar. Masa mare a elevilor este din ce in ce mai demotivata de la invatare. Fie ca lipsa de perspectiva e cauza, fie ca se trage de la lipsa de educatie ori de la lipsa de rabdare a noilor generatii, este un fapt incontestabil ca odata cu trecerea generatiilor scade capacitatea elevilor de a obtine rezultate la invatatura. Totusi, eu nu am de gind sa le atribui intreaga vina picatilor la bac ci doar o parte din ea. Sigur ca invatatul este in principal o activitate voluntara si nimeni nu te poate invata ceva ce tu nu ai chef sa inveti, dar dorinta elevilor de a invata nu este o variabila in directa relatie cu proverbialul „c-asa vrea muschiu meu” ci depinde de mai multi factori asupra carora statul si sistemul trebuie sa actioneze pentru a produce efectul dorit. Sunt complicat de dezbatut la nivel individual efectele unor politici de masa, problema pe care o disting eu, si care ramine ascunsa marii mase de comentatori, este ca aceste politici de masa fie nu exista, fie nu au fost adaptate realitatii de un numar mult prea insemnat de ani.

3) Un alt grup de comentatori vede in picatii de la BAC victimele unei razbunari politice, ale unui complot mult mai adinc cu interesele PD impotriva unor universitati particulare sau chiar a unor rectori de universitati de stat. Si aici poate exista o urma de adevar. Cauzele pentru care s-a pus in practica supravegherea care a fost la BAC nu sunt total straine de acest lucru, dar iarasi, exista prea putine procente din ea in motivatia principala a manevrei pentru a-i acorda relevanta. Nu totul se reduce la noi contra lor, orict de mult ar parea asa daca ne luam dupa vacarmul politicii din Romania. De cele mai multe ori, daca iti fondezi rationamentul pe o structura de tip noi contra lor, ve descoperi ca gresesti.

4) Un alt grup de comentatori dezbate moralitatea problemei. In viziunile dinsilor, sunt toti ratati, iar aia care au trecut cu citeva sutimi peste limita, sunt la fel de varza ca cei de sub limita. Dinsii au probleme de reprezentativitate, de moralitate… Le recomand pe aceasta cale sa se duca frumos in Parcul Herastrau si sa se inchida pentru vreo 8 ore intr-o latrina publica ca sa inteleaga mai bine senzatia pe care mi-o provoaca disputele lor intelectuale. Ba, boilor! Avem reguli? Avem. Ca atare, se trage linie, si tot ce e peste a trecut si tot ce e sub a picat. Ma doare fix in pix ca a picat cu 5,99 (ca parca bacul se trece cu 6) sau a picat cu 1 pe linie. Ma doare tot acolo ca unul a trecut cu 6,02 si altul a picat cu 5,95 doar pentru ca s-a intimplat sa puna un cuvint in plus la romana sau sa scrie doua cuvinte mai la subiect la nu stiu ce alta materie. Unii pica, altii trec, nu asta e problema. Nu de asta ne arde noua acum, de corectitudinea unor sutimi. Mai veniti si cu picioarele pe pamint ca prea multe aere dauneaza grav sanatatii (mentale a celor din jur, macar).

5) Unii (de fapt majoritatea) ii trimit frumos pe prostovani la munca. De acord cu ei, la o prima vedere. Tara asta are nevoie si de maturatori, si de gunoieri si de mineri si de muncitori in constructii. Numai ca avem o mica problema aici. Hapalaii astia de au picat bacul sunt incadrati la 8 clase si nu la 12, si atunci cind o sa vina vremea sa-si ia salariul, desi au terminat liceul (ca nu i-a lasat nimeni repetenti) o sa ia tot atitia bani cit daca se lasau de scoala de acum 4 ani. Si aici apare o situatie cel putin paradoxala, daca nu injusta. Trebuie sa fii cu BACul luat ca sa te incadreze cu liceul terminat, pe cind mai jos nu mai conteaza cite clase ai sau daca ai calcat in viata ta pe la scoala.

6) Unii filosofeaza ca nu e nici o tragedie. Nimeni nu e obligat sa ia BACul. Poti sa-l dai de cite ori vrei, pina il iei. Dar aici ne putem pune problema in felul urmator: de ce au ajuns elevii astia in pragul examenului daca nu erau pregatiti pentru el? Cu siguranta cunostintele lor au fost verificate si pe parcurs (cel putin eu asa tin minte ca si in Liceu se pun note). Procesul corijentei si al repetentei este unul care se petrece inainte de BAC. Poate metoda aleasa de minister de a face „politie” de la coada la cap nu este cea mai corecta, poate ar fi fost o idee sa se concentreze un pic mai mult pe parcurs, dar asta ar presupune ca Ministerul Educatiei, condus de faimosul calculator al vitezei mainii prezidentiale, sa fie condus nu numai cu competenta ci si cu buna credinta. Ori de acest ultim concept, nu cred ca poate fi acuzat nici un PD-ist.

Problema este de fapt una mult mai complexa decit cele 6 puncte de vedere de mai sus lasa sa se intrevada. Din pacate, o problema secundara, derivata din prejudecatile inradacinate in noi, o reprezinta aceea ca oricare din cele 6 factiuni este incapabila in mare sa isi schimbe perspectiva pentru a acomoda o vedere mai de ansamblu.

Faptele care ramin sunt, insa:

  • aproape jumatate din candidatii la examenul de bacalaureat au picat. Este un numar inacceptabil de mare pentru orice an de dupa 1970.
  • facultatile private, in acest an scolar, isi vad redusa populatia din care isi selecteaza studentii pina undeva la 25-30 la suta dintr-un an normal. Principala sursa de finantare a facultatilor private o reprezinta taxele de scolarizare. Acest lucru le va cauza dificultati financiare pe o perioada de minim 3 ani.
  • un val mai mare de „neocupati” apare in categoria sociala dintre 18-20 de ani, in conditiile in care piata de munca este si asa sugrumata de o oferta prea mare. Trebuie sa ne asteptam, zic eu, la o crestere a infractionalitatii pina cind  au sa se absoarba cumva in societate acesti indivizi
  • unii din cei picati („marginalii”) vor simti ca le-a fost barat accesul la invatamintul superior si se vor simti nedreptatiti de un sistem care (pentru a cita oara in Romania???) a schimbat regulile jocului din mers. Poate ca vor continua sa incerce sa se pregateasca pe cont propriu si sa aplice din nou sa dea BACul la anul, problema care se intrevede este ca ei nu mai au acces la materia ce se va cere de la ei la BAC, nu mai au cursuri ce sa faca. Au terminat cu liceul. Nu pot sa se inroleze la seral si sa-l mai faca inca 4 ani, poate poate se mai prinde ceva de ei. Pe scurt, indiferent daca au picat pe bune sau nu, sistemul de invatamint s-a spalat pe maini de ei.

Aici cred eu, zace cheia problemei. Repet, nu stiu ce a propus Ponta, dar daca era vorba de un sistem de clase „complementare” care sa activeze pe linga institutiile de invatamint superior, avind ca scop pregatirea elevilor pentru  BAC, atunci are o netarmurita dreptate. Ministerul Educatiei trebuie sa acrediteze orice catedra creata la universitatile particulare, iar acelasi minister este in cea mai mare masura responsabil de situatia acestor MULTI elevi trintiti la BAC. Asta e o nuanta poate prea subtila pentru a fi sesizata, dar ministerul educatiei dintr-o tara trebuie sa fie ceva mai mult decit un casier care ia bani de la populatie si ii da la profesori. Scopul existentei unui minister al educatiei este tocmai EDUCAREA MASELOR!!!! Daca ai o felie mare de dobitoci care au picat pe linga drum, este responsabilitatea ta, ca minister, sa elaborezi o strategie sa ii aduci inapoi pe calea buna. Daca legea e facuta in asa fel incit orice initiativa privata din tara asta in domeniul educatiei trebuie sa fie vamuita de  stat, nu vad ce e rau sa permiti facultatilor particulare (si asa suferinde financiar tot din prostia aceluiasi minister al educatiei) sa organizeze cursuri de pregatire .

Pe scurt, de ce trebuie sa se preocupe statul de soarta prostovanilor astora, chiar daca suntem da dreapta? Pentru ca tot statul i-a creat. Oricit de da dreapta ai fi, atunci cind ai un sistem de invatamint national, esti responsabil de rezultatele lui. Si daca acelasi sistem iti scoate pe banda rulanta neadaptati, tot statul e responsabil de asta, si tot statul trebuie sa se preocupe sa remedieze situatia. Stadiul natural al omului este unul animalic. Societatea in care ne bucuram da apa la robinet, da caldura-n calorifer, da titele lu Crudu la Teveu si de internet in lape-toape exista doar prin contributia colectiva a educatiei la istoria speciei umane, asa ca, vrem nu vrem, da stinga, da dreapta, da centru sau da cur imprejur statul tre sa se ocupe de chestia asta, si cind statul da chix, tot el tre sa adune rahatul de pe jos si sa faca din el ceva util.

Reclame
Categorii:Diverse
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: