Prima pagină > Diverse > Despre Tarom

Despre Tarom

Prin natura vietii pe care am ales-o am ajuns sa calatoresc mult si des cu avionul. Nu am destui bani astfel incit sa zbor la business class peste tot, dar cel putin am ajuns la o hotarire definitiva in aceea ca nu mai zbor cu o companie Low-Cost decit daca nu am de ales. Motivul cel mai important in aceasta hotarire o reprezinta calitatea pasagerilor. Astfel, zic eu, ca ma asigur ca nu calatoresc cu oameni care simt nevoia sa aplaude cind pilotul aterizeaza cu success, nu calatoresc cu oameni care simt ca e ok sa dea o basina in autobuzul de imbarcare si nu calatoresc cu oameni care put si nu au auzit in viata lor de sapun. De asta nu ma supar atunci cind stewarzii de pe avioanele Blue Air se comporta de parca au de a face cu animale, pentru ca intr-un fel unii dintre pasagerii obisnuiti se califica drept oameni doar pentru ca au buletin. Asfel ca, daca Blue Air zboara pe ruta Bruxelles-Bucuresti si retur cu 90 de EUR si Taromul o face cu 160, consider ca diferenta este acoperita de tratamentul de care am parte in zborul Tarom

Din pacate, recent chiar, am asistat la doua evenimente care m-au facut sa ma intreb daca nu cumva este timpul pentru o noua sesiune de training a stewardeselor de pe cursele de linie Tarom.

Cazul 1: Zbor Bruxelles-Bucuresti. Check-in-ul a fost facut tirziu si alandala. Ca urmare, rindul 6 era plin, pe cind rindul 5 era gol. La un moment dat, o tinara mama, aflata in stadiu avansat de sarcina isi face loc pe culoar, mergind catre undeva in spatele avionului. Absolut nici una din cele patru stewardese nu s-a sesizat sa ii propuna femeii sa o mute in fata avionului cu tot cu bagaje ca sa nu se mai chinuie la coborire. O firma ca Lufthansa ar fi reactionat instantaneu.

Cazul 2: Zbor Bucuresti-Bruxelles, cu escala la Strasbourg. Lasind la o parte faptul ca este de-a dreptul penibil ca o cursa de linie sa fie deturnata in prima zi de Luni a fiecarei luni calendaristice ca sa se duca europarlamentarii la locul de supt euroi, aceasta ocazie a fost un pic altfel. La numaratoarea pasagerilor dupa ce s-a finalizat coborirea in Starsbourg, a iesit un cap in plus. Aici a fost un moment in care o companie cu angajati atenti sa pastreze imaginea companiei in ochii clientilor (si din nou imi vine in minte Lufthansa), ar fi anuntat prin interfon o problema la sistemul lor de numarare si ar fi cerut cooperarea pasagerilor. Din pacate, stewardesele Tarom au pierdut momentul, si au decis sa ia la puricat biletele pasagerilor, ele insele fiind evident iritate de situatie si considerind de la sine inteles ca e vina unui pasager care nu a coborit. Sa zic ca pot trece cu vederea ca ne-au verificat biletele ca la meci pe Ghencea, dar presupunerea ca un pasager a platit billet la Strasbourg si s-a razgindit in timpul zborului, si s-a hotarit sa se duca la Bruxelles, si a ignorat apelurile repetate de a cobori din avion este cit se poate de ridicola. Dupa ce au verificat biletele si au gasit totul in regula, stewardesele s-au retras undeva in spatele avionului si au inceput sa susoteasca. Intr-un final, fara nici o alta informatie, fara nici o alta explicatie pentru circul facut, am inchis usile si am decolat.

Pacat ca nu se investeste mai mult in formarea stewardeselor. Pacat ca nu avem, noi, ca popor, o cultura mai detaliata a serviciilor. Pacat ca Taromul a aderat la alianta gresita si a ales sa se distanteze de Lufthansa in loc sa colaboreze cu ei. Pacat ca suntem in stare sa fim oameni unii cu altii. Din pacate, in apararea stewardeselor, nici pasagerii din avion nu au fost in totalitate umani. Gindul imi fuge la un egiptean, care a gasit de cuviinta sa se intinda de-a curmezisul pe trei scaune si sa traga un pui de somn cu pantofii intinsi peste culoar. Eu inteleg ca la el acolo la camile, te pui pe jos sit e culci cind ti-e somn, dar daca ai facut efortul si ti-ai schimbat ceraseaful de beduin pe un costum de haine si sandalele pe pantofi, poti sa te comporti si un pic civilizat pentru cele citeva ore cit dureaza un zbor de avion.

Recent, insa, am aflat si o veste minunata legata de Tarom. Un bun prieten al meu, a reusit sa isi indeplineasca visul de o viata si, de saptamina viitoare, va incepe sa zboare ca pilot pe avioanele acestei companii. De cind il stiu, si-a dorit sa devina pilot in aviatia comerciala si, in fine, dupa o facultate de Constructii si un liceu de Mate-Fizica si dupa nenumarate incercari esuate de a intra la scoala de aviatie, a reusit, pe banii proprii, sa isi completeze cursurile de calificare. Au urmat saptamini intregi de interviuri peste interviuri si intr-un final a fost acceptat. Va incepe pe avioanele mici, pe cursele interne, dar la 28 de ani are in fata o cariera destul de lunga.

Felicitari din suflet, Alex!

Reclame
Categorii:Diverse Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: