Prima pagină > Diverse > De la turci sa ni se traga?

De la turci sa ni se traga?

Aviz amatorilor, urmeaza un post ce poate fi considerat rasist (desi nu e).

Azi dimineata. In autobuzul 272, DeLijn, Bruxelles, cu castile pe urechi, eram eu. Era dimineata, pina in ora 9. Mergeam spre plantatia la care SAP zi de zi. Am mai zis doar ca lucrez pe mosia strainului…

La o statie, se urca un om, in virsta de peste 50 de ani, chel dar cu parul alb, gras dar nu obez. Omul asta incepe sa discute cu soferita. Ii arata un card, ii face semne catre sensul de mers, si autobuzul ramine in statie. Discutia dintre ei continua o vreme si noi nu ne miscam. La un moment dat omul incepe sa se caute prin buzunare. Scoate o bancnota. Urmeaza o noua discutie. Autobuzul tot sta. Omul pleaca de linga soferita si merge catre spatele autobuzului tinind bancnota la vedere. Are 20 de EURO. Vrea sa-i schimbe pentru ca soferita nu-i poate da rest (lucru de altfel pus pina si pe site-ul DeLijn). Nimeni nu ii schimba banii. Se intoarce la soferita si mai discuta cu ea. Dupa ce am pierdut vreo citeva minute bune cu spectacolul asta, soferita il lasa sa se aseze pe un scaun si inchide usile. Autobuzul porneste. Individul va calatori fara bilet.

La un moment dat, in timp ce se derula povestea, mi-am dat brusc seama ca individul era arab. Nu eram constient de faptul asta cind l-am vazut urcind, dar am devenit brutal constient atunci cind mi-am dat seama ca incearca sa o convinga pe soferita sa il lase sa mearga fara bilet. Motivul pentru care i-am observat etnia a fost ca, in cele citeva saptamini de plimbat prin Bruxelles, am avut parte de doar 2 alte ocazii in care cineva a incercat sa se „inteleaga” cu soferul. Odata era vorba de o femeie tinara de etnie africana, si alta data a fost vorba de un arab avind in jur de 30-35 de ani.

De unde tupeul, pe oamenii astia? Asta as vrea sa stiu. Bruxelles-ul nu e un oras imens. Din Militari in Balta Alba si l-ai cuprins cu tot cu suburbiile. Transportul in comun nu e un drept, e un serviciu. Se plateste. Nu ai sau nu vrei, mersul pe jos e sanatos! Cum se face ca atunci cind dintr-un motiv sau altul n-am avut bani de bilet in Bucuresti (unde blatul pe RATB e mai degraba regula decit exceptia) am ales sa merg pe jos si oamenii astia sunt in stare sa se milogeasca pentru orice. De ce? Sunt ei mai smecheri si eu mai fraier? E cumva smechereala o trasatura pur non-caucaziana?

Si de aici m-au dus gindurile iar la natia noastra. Unde, in ultimii douazeci de ani, ai parte de smechereala din asta la orice. Tirguitul, ciupitul la cintar, smecherala sunt trasaturi care par a curge mai degraba prin singele romanesc. Dar daca sunt, de fapt, din import? De ce oltenii si moldovenii sunt mai pusi pe „afaceri”, pe cind ardelenii care nu au fost sub dominatie otomana sunt mai cinstiti? Daca cumva anii de dominatie otomana in care, institutional si personal, preocuparile romanilor erau sa fraiereasca Poarta ne-au marcat permanent? Daca anii aceia au fost cei in care am invatat sa desconsideram stapinirea, sa mintim, sa ascundem, sa percepem taxele ca fiind ceva profund injust? Daca atunci am invatat atit de bine incit, in subconstientul nostru ca popor, nu ne putem debarasa de obiceiurile astea? De ce cea mai buna perioada din istoria Romaniei s-a petrecut sub tutelaj german? De ce, cind am scapat de comunism in 89, in loc sa ne reluam drumul catre civilizatie, lasati fiind de capul nostru, ne-am apropiat mai degraba de fostele provincii otomane, ne-am balcanizat ? De ce ni se pare natural sa numim porcariile de zi cu zi balcanisme, desi nu apartinem geografic de regiunea balcanica?

Un link, pentru clarificarea Balkanilor: http://en.wikipedia.org/wiki/Balkans

Categorii:Diverse Etichete:,
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un comentariu