Prima pagină > Diverse > Traiesc in capitala Romaniei, dar ma tratez…

Traiesc in capitala Romaniei, dar ma tratez…

A se considera aici un lung sir de injuraturi cu tinte cit mai variate si cu detalii cit mai picante.

Cam asta imi venea chef sa fac azi de dimineata in statia de metrou Politehnica. De ce? Pentru ca azi mi-e rau. De trei zile mi-e rau, dar azi m-am dus la serviciu devreme. Sau, ma rog, am incercat, pentru ca numai devreme nu am ajuns.

In primul rind, cine dracu’ m-a pus sa ma duc la serviciu daca sunt bolnav? De ce sa nu stau acasa ca omul civilizat, din statele civilizate din vest, sa-mi iau medical si sa ma pun pe picioare in timpul meu? Cumva nu platesc asigurare de sanatate? Ma uit un pic prin acte si vad ca platesc. Mai mult, pun pariu ca toata lumea plateste asigurare de sanatate. Totusi avem o puzderie de dobitoci, care ca si mine, isi cara microbii la birou. Sa fie munca lor asa de vitala incat firma nu va rezista daca nu e indeplinit deadline-ul lor? Pe dracu’. Nu se asambleaza rachete sau bombe atomice in Romania. De fapt, cam nimic vital nu se mai face in Romania, asa ca inclin sa cred ca nu o sa moara nimeni daca Cordel Programatoru’ Perfect, nu presteaza o zi, ca e ocupat cu tusitu-n perna. Si presupunind prin absurd ca o sa moara, ai evident optiunea, in domeniul asta IT, sa lasi sarmanelul sa lucreze de acasa. Dar la noi in tara, cred ca poti sa numeri pe degete companiile care sunt capabile de un asemenea sacrificiu.

Sa ne concentram un pic pe diferente. La ei: dai un telefon la GP-ul tau (un fel de medic de familie), ii spui ca esti la pat, el iti recomanda ce sa iei, si iti trimite pe fax, pe mail, sau direct pe mailul angajatorului o motivare. La noi: poti sa chemi doctorul acasa. Teoretic. Practic, doctorul are program 5 zile din 7. Din alea 5, el 3 e la cabinet. Daca racesti luni, de exemplu, ori te duci la cabinet, musai devreme, iti imparti microbii cu restul care s-au dus devreme, ca si tine. Daca ai noroc, find cu sistemul imunitar slabit, te procopsesti si cu altceva pe linga raceala. Vezi doctorul, iti da o reteta, dai fuga la o farmacie, dupa care te duci linistit acasa sa mori, pentru ca ti-ai agravat raceala de vreo 5-6 ori. Mai ai optiunea sa astepti pina vine doctorul la tine. Dar daca ziua de vizita se nimereste vineri, si tu te-ai facut bine? In loc sa stai acasa, luni-marti… ai stat luni-vineri, si cind vine doctorul te juri ca ai fost racit, si n-ai vrut sa te faci bine intre timp, dar s-a intimplat, si na… ce sa faci acum? Da’ el sa te creada pe cuvint, si sa iti scrie nenorocitul ala de concediu medical. Mai mult, la noi ministrul sanatatii a basit o idee cum ca ar vrea sa introduca un proiect de lege care sa permita politiei sa te controleze acasa daca esti in concediu medical. Ca sunt prea multe fraude facute in sistem, si vezi de colo, se irosesc banii din „sistemul de sanatate” de cite concedii medicale isi iau romanii fara acoperire. Lasind ridicolul economiilor la o parte, stie cineva cum se scrie stat politienesc?

Asa ca, la noi, nu e mai simplu sa te duci tu la serviciu? Ce daca in felul asta ai grija sa ii imbolnavesti pe toti cei din jurul tau? Ce daca in felul asta firma la care lucrezi are mai mult de pierdut decit daca te-ar lasa o zi la vatra? La noi in tara e impamintenit sistemul lagarelor naziste: daca esti destul de sanatos incit sa mergi, esti destul de sanatos sa lucrezi.

Dar ce presupune sa traversezi capitala, intr-o stare de sanatate precara? Pai, presupune sa stai in autobuz, intr-o coada imensa de masini, asteptindu-ti rindul sa treci stopul. De ce nu poti sa mergi pe jos cele 2-3 statii pina la metrou? Pai, sunt bolnav si e frig… Ei atunci stai si transpira ca porcu’ in autobuz. Cine te pune sa transpiri? Pai, unu la mina, afara e frig, deci subsemnatu’ porc e imbracat gros. Doi la mina, in autobuz e cald, si nu are compartiment de garderoba. Inteleg nevoia ca transportul in comun sa aiba aer conditionat pe timpul verii. Sandramaua, sta la soare toata ziua, si temperatura dinauntru poate sa sara de 40C lejer fara aportul ventilatoarelor. Dar de ce naiba, trebuie ca iarna/toamna/primavara aerul conditionat sa fie folosit pentru incalzitul autobuzelor. De ce nu se poate pastra aceeasi temeperatura ca afara? De ce trebuie toti sa transpiram ca niste porci in inghesuiala?

Deci cu prima recolta de sudoare, cobori din autobuz, nu la statie, dar noroc ca s-a gindit sa deschida usile, si mergi pe jos, prin frig catre statia de metrou. La metrou fix atita curent cit sa iti inghete sira spinarii. Primul tren, la 8 minute. Desigur, la ora 8, ora de virf in circulatie, e normal sa traca trenul la 8 minute. Cum de altfel, e la fel de normal ca in clipa in care vine, toate vagoanele sa fie pline, burdusite cu ghinionisti lipiti cu fetele de geamuri. Nu e chip sa urci, asa ca: urmatorul tren – inca 5 minute. Asta e mai gol, te poti urca, dar deja ai facut 45 de minute pe drum, si esti doar la 3 statii de autobuz de casa… Mai iei trenul, mai transpiri un pic, mai schimbi trenul, mai ingheti un pic cit il astepti pe celalalt, mai iei un tren, mai cresti o recolta de sudoare…

Oare e asa de greu sa vezi in ce directie curge traficul in orasul asta? E vreo stinta astronomica sa realizezi ca majoritatea masinilor traverseaza centrul fara a ramine in el? E oare asa de greu sa iti dai seama ca in tot orasul asta sunt doar 3 puncte de intersectie functionale (Pasajul Unirii, Pasajul Victoriei si Pasajul Obor) sau ma rog, ar putea fi 3 pentru ca unul din ele e retezat la un capat, iar Unirii se impotmoleste in rondul nefunctional de la Universitate? Ar mai putea intra aici Podul Grant si Pasajul Lujerului, dar noroc ca exista semafoare sa incurce traficul in loc sa il fluidizeze. E oare asa de greu sa indrepti traficul catre aceste puncte functionale? Mai mult, daca tot avem autobuze cu GPS si cu WiFi in fiecare taxator de bilet, ce e asa de greu sa le mai punem un WiFi care sa influenteze semafoarele in favoarea lor?

Traiasca Romania, traiasca transportul in comun, traiasca sistemul sanitar, traiasca filosofia capitalista, traiasca spiritul de lucru, traiasca teamwork-ul, traiasca managerii de top, traiasca bravii nostrii alesi din a caror sudoare urmeaza noi sa construim propasirea neamului!

Reclame
Categorii:Diverse Etichete:
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: