Prima pagină > Ce'ți doresc eu ție..., Politice > Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie… Si mai ales de ce. (I)

Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie… Si mai ales de ce. (I)

Propun azi un exercitiu de imaginatie. Nu e original, a mai facut-o unul mult mai faimos inaintea mea. Nu am puterea sa schimb nimic cu el. In fapt, nu prea foloseste la nimic. Dar…

Avem nevoie de o stema. Si cind spun asta, nu ma refer la un sticker manelizat de pe tribuna purtatorului de cuvint de la Cotroceni. Ma refer la o stema heraldica, pe steagul nostru. Exista o stema a Romaniei, un simbol heraldic stabilit dupa 1990 de o comisie parlamentara, si este ceea ce a ajuns sa fie ridiculizat la Cotroceni, cu fundal violet in loc de albastru. In orice caz, o stema este importanta in constiinta unei natiuni, si as indrazni sa spun ca genereaza legaturi de loialitate mai puternice chiar decit steagul tarii in cauza. Exclud din acest rationament americanii si elvetienii. Primii nu existau ca natiune in perioada heraldica a istoriei, iar ceilalti au stema identica cu steagul.

Motivul pentru care stema genereaza un sentiment mai profund de nationalism, de apartenenta, cred ca este acela ca o stema contine simboluri individuale cu care omul obisnuit este mai predispus sa creeze atasamente, decit cu o insiruire de culori. Unde mai pui ca steagul nostru s-ar putea sa creeze la fel de mult atasament pentru cetatenii Ciadului ca pentru ai nostri. Acesta e doar unul din motivele pentru care sustin necesitatea unei steme pe steag. Un altul ar fi acela ca noi, ca romani, avem nevoie din ce in ce mai mult de un liant care nu se mai gaseste in nimic altceva in jurul nostru. Din ce in ce mai mult miserupismul este definitia normalitatii, si nu pot condamna acest lucru. Romania devine din ce in ce mai asemanatoare cu o jungla, iar legea junglei se aplica la nivel individual, in nici un caz la nivel de societate sau la nivel de natiune. Daca vrea cineva sa canalizeze energia pozitiva a romanilor, ar trebui sa vina cu un simbol care sa nu aiba nici o incarcatura negativa in constiinta colectiva, ceva care sa fie imediat acceptat si adoptat de romani. Ceva care sa faca sa renasca mandria de a apartine acestei natiuni.

De aceea sunt sustinatorul ardent al modificarii steagului prin aplicarea unei steme la mijloc, dar nu orice stema. Eu o sustin pe asta:

Stema Romaniei

Stema de mai sus reprezinta o combinatie a stemelor Romaniei dintre 1872 si 1945.  Ea reprezinta pentru mine, o legatura cu perioada cea mai de succes din istoria Romaniei, perioada interbelica. Eram la vremea respectiva, o voce ascultata in Europa, eram in primele rinduri in ceea ce privea inovatia, in ceea ce priveau afacerile, industria chiar si arta. Poate niciodata mandria de a fi roman nu a fost mai puternica in inima cetatenilor obisnuiti ca atunci, intre 1919 si 1937. Si eu unul cred (cu tarie cum ar zice Geoana), ca daca am fi reusit sa ne pastram ca monarhie dupa al doilea razboi mondial, comunismul ar fi avut o viata mult mai scurta in Romania. Mai mult, daca in 1992, in loc de neo-comunismul FSN-ului, in loc de redactarea constitutiei Romaniei de la zero, s-ar fi realizat pur si simplu o restauratie a constitutiei in vigoare la 1945, astazi am fi fost mult mai departe pe drumul spre normalitate decit suntem acum.

Da, sunt monarhist. Consider ca cea mai buna modalitate de guvernare o reprezinta o monarhie constitutionala, in care casa regala are rol consultativ si de mediere, de asemenea are drept de veto asupra oricarei initiative a legislativului; primul ministru se alege prin scrutin democratic in mod direct de catre populatie si detine puterea executiva; parlamentul contine doua camere ce intrunesc puterea legislativa si asupra carui algoritm electoral urmeaza sa revin. Daca marea nevoie este aceea de stabilitate politica, atunci cu greu se poate realiza un sistem mai echilibrat si mai putin predispus coruptiei sistemului din interior.

Ca ultim argument va prezint spre analiza urmatoarea lista (in unele din cazuri, putine e drept, stema prezentata nu mai este de actualitate).

 • SPANIA
 • MONACO
 • LUXEMBURG         
 • SUEDIA                      
 • NORVEGIA              
 • OLANDA                    
 • FRANTA                     
 • BELGIA                       
 • ITALIA                      
 • GRECIA                       
 • LIECHTENSTEIN       


E oare o companie atit de groaznica in care sa ne gasim?

Si ca o ultima poza:

Reclame
 1. Niciun comentariu până acum.
 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: