Prima pagină > Jurnal: Am supravietuit Romaniei > Am supravietuit Romaniei – Ziua 1, AMR ???

Am supravietuit Romaniei – Ziua 1, AMR ???

Titlul ales e un pic optimist, dar eu sunt un optimist din fire asa ca prefer sa cred ca peste citiva ani am sa ma destind in ceva ce se va numi sufrageria mea, cu o bautura in mina si cu un televizor de la care se vor auzi stiri in alta limba decit cea romana, iar afara, aerul va mirosi a civilizatie si a respect pentru oameni. Am mai anuntat-o si cu alta ocazie: intentionez in cel mai scurt timp sa plec din tara si, desi am o mare amaraciune in suflet vizavi de asta, am sa ma invat sa traiesc cu ea.

Dedic acest „jurnal” pe care il incep azi, bravilor romani din diaspora care ne-au condamnat la cel putin inca 5 ani de Basel si pedelici. Cind a inceput 2009 si s-a instalat la putere „solutia pentru Romania” care atunci se compunea din PDL si PSD, glumeam cu prietenii ca daca in anul asta in care au sa ne ghiortaie matele de foame, astia au sa aiba de unde sa fure in continuare ca in codru, inseamna ca Romania este sau a fost mult mai bogata decit mi-am putut vreodata imagina. Dovezile sunt limpezi. A trecut 2009, mai exista Romania, ei oricum au furat ca in codru, asta inseamna ca eram foarte bogati odata. As vrea sa pot face aceleasi glume pentru urmatorii trei ani, dar nu reusesc. Daca 2009 reprezenta un orizont finit, pe care il puteam anticipa, 2012 se gaseste mai departe decit poate bate umorul meu. Oarecum ca in clipul electoral cu baietii de la „Unirea”, zic si eu ca Dorel: „acum nu mai e de gluma”.

Revenind la ideea principala, dragi confrati „diasporeni”, faceti loc ca mai vine unu’, dar pina sa aterizeze la voi pe ogor, unu’ asta, urmeaza sa scuipe cam odata pe zi stiri de aici, din… Romania. Sincer, imi doresc din tot sufletul sa fie si zile in care sa nu am ce zice, zile in care sa nu ma simt furat, in care sa nu ma simt umilit ca platesc taxe si sustin un guvern incompetent.

Din distractiile de azi cu guvernul desprindem urmatoarele fapte:

  • pensiile ramin pe loc anul asta, nici nu cresc cu ce se promitea in campanie, dar nici macar nu se mai actualizeaza cu inflatia
  • odata cu 31 august 2010 se dezlantuie macelul in invatamint
  • se discuta impozitarea tuturor pensiilor (in mod curent cele sub un anumit prag sunt scutite de impozit)
  • se desfiinteaza pensiile agricole

Care sa fie motivatiile? E simplu. In ceea ce priveste pensiile, ele se duc la o categorie de oameni care voteaza traditional cu PSD-ul. Chestia asta s-a aratat a fi evidenta in 2008, cind dupa un populism jenant al PNL in care au marit pensiile chiar inainte de alegeri, pensionarii tot cu PSD-ul au votat. Matematica electorala dicteaza: avem ocazia sa facem economii la buget prin neinregistrarea anul acesta a unei cheltuieli mai mari decit in anul trecut iar din asta nu urmeaza sa pierdem votanti. Ce mai e de zis? Din punct de vedere machiavelic, putem duce lucrurile un pic mai departe: pensionarii urmeaza sa isi vada puterea de cumparare muscata puternic de inflatie care nicidecum nu va fi 3 virgula cit la suta au pus ei din burta in proiectul de buget; aceasta scadere a puterii lor de cumparare le va afecta direct calitatea vietii, si cum cei mai multi din ei sunt la o virsta la care sunt extrem de sensibili la schimbari in rau e foarte posibil ca destui pensionari (mai multi decit in conditii naturale) sa nu mai prinda revelionul urmator. Matematica electorala:  nu numai ca nu ne pierdem votanti, dar ii cistigam pe aceia ale caror voturi nu mai sunt anulate de pensionarii proaspat decedati. Matematica financiara: cu cit scapam de mai multi pensionari cu atit avem mai putine guri de hranit de la buget. La o adica de ce sa nu fie si rindul pensionarilor sa fie generatie de sacrificiu, nu?

Poate sunt mai acid decit ar fi normal vizavi de subiectul acesta, dar o fac pentru ca eu sunt singurul din familia mea care nu este la pensie si am putut sa vad, ani de-a rindul, cum este sa traiesti la limita si ce inseamna sa traiesti doar din pensie. Spuneam intr-o discutie mai demult cu un prieten al meu, ca pentru un trai decent (ca-n vest) in Romania ai nevoie de un venit net de 5000 de lei pe luna pe cap de angajat. Cum la o casa sunt de obicei 2 angajati, asta duce la un venit net de 10000 de lei pe luna. Din banii astia poti tine lejer o familie cu doi copii, chiar si un credit, poti minca sanatos, poti sa iti iei haine bune si poti in general sa nu iti refuzi nimic, decit poate telefoane Vertu si alte obiecte din categoria de lux. Ok, daca asa stau lucrurile din punct de vedere al consumului in Romania, cum se descurca o casa in care venitul total e de 1500 de lei? Dar 900? Ok nu mai exista cheltuieli cu copii intr-o casa de pensionari, dar sunt inevitabil mult mai multe cheltuieli medicale asa ca suma nevoilor tot pe acolo se duce.

Cit priveste profesorii, putem comenta pe aceleasi trasee. Matematica electorala: votul profesorilor se imparte intre PNL si PSD si foarte putini se varsa in barca PDL-ului. FNI-ul cere sa fie dati afara niste bugetari, o gramada chiar. Pe baietii de la FNI nu-i intereseaza de unde zboara atita vreme cit zboara, asa ca de ce sa nu zboare astia? Oricum nu ne voteaza. Vine dobitocul care calculeaza viteza mainii la OTV si ne spune ca nu se vor opera modificari in invatamint in anul in curs si ca pina la 31 August toti profesorii pot sta linistiti. Sunt si eu curios daca dobitocul ar sta linistit stiind ca peste 8 luni e posibil ca intr-un mod cu totul arbitrar sa fie dat afara si sa se gaseasca intr-un punct carieristic in care toate usile vor fi pentru el inchise. Stiu ca e imposibil pentru doctorul Funeriu sa isi imagineze asa ceva, pentru ca asta ar cere un gram de empatie si vreo doua grame de bun simt… Or, la selectia pentru serviciul PDL sunt filtrati cei care dau dovada de asa ceva.

Sunt curios vitorii mei prieteni din diaspora, daca la voi in tara de resedinta dati peste asemenea situatii. Daca scoala la care va dati copiii e intesata de profesori in virsta, daca copii vostri invata cite 35 intr-o clasa, daca profesorii copiilor vostri sunt dispusi sa va suporte odraslele pentru un salariu mizer, si mai ales daca unul din zece vor disparea de la anul?

Oare in Romania stam atit de bine cu invatamintul incat ne permitem sa eliminam personal din educatie? Sa fim noi oare cea mai invatata tara din lume? Nu e putin ridicol ca in fata celei mai grele recesiuni cu care se confruntase America pina la acel moment in epoca de dupa razboi, administratia Clinton a ales sa sporeasca cheltuielile cu educatia? Cum au rationat ei oare in fata unui deficit de 5 miliarde de dolari ca tocmai in educatie, infrastructura si dezvoltare zonala sa pompeze bani? E drept ca indicatorii macroeconomici ai Americii sunt la un cu totul alt nivel de marime fata de ai nostri… Chiar si asa, deficitul ala a fost absorbit in vreo 4 ani si au mai durat inca vreo 4 pina ce America a ajuns cu excedent bugetar dar daca vrea cineva sa ia un exemplu de relansare economica sa compare America anului 1990 cu America anului 1998. Cabinetul lui Clinton a inteles importanta sistemului de invatamint intr-o tara care cauta sa incheie o recesiune, a avut numeroase programe de sustinere in acest sens… Funeriu, cercetator in SUA, dupa propriile spuse, la acea vreme a inteles ca trebuie sa dea afara profesorii. Pardon, suplinitorii, si cei care sunt gata de pensie. Si? Ce rezolva? Lasa posturile neocupate? Facem clase de 60 de copii in loc de 35? Ii inlocuieste cu profesori mai noi cu mai putine grade care costa mai putin? Sa ne amintim ce grad de promovare l-au avut profesorii la examenele de grad din ultimii ani? Sa proiectam cumva din asta nivelul de pregatire al „tinerilor” ce vin din urma si isi gasesc posturile ocupate de „suplinitorii malefici”? Mai bine nu.

Mai bine sa bine sa ne uitam iar din punct de vedere machiavelic. Votantii PDL majoritari ca pondere in masa lor de votanti au fost cei cu maxim 12 clase. Campania Baselului s-a produs la posturile TV la care se chiombeste patura fara studii superioare. Facem o criza in invatamint, inchidem citeva scoli, creste numarul analfabetilor. Dam vina pe jegosii de intelectuali si pe zgircitii de profesori, care nu accepta salariile de rahat ce li se propun, si avem o noua masa de curcani numai buni de folosit pentru a astupa foamea de voturi a portocaliilor. Numa, numa o iesi PDL-ul cu 70% la urmatoarele alegeri sa scapam dracului odata de opozitia asta care nu ne lasa sa facem treaba.

Azi dimineata o ascultam pe Anca Florea cum glumea ca Marti sunt 3 ceasuri rele si noroc ca nu se pot repeta de mai mult de 8 ori pe zi. Daca asa stau lucrurile, noroc ca nu sunt decit 52 sau 53 de zile Marti intr-un an. Dar ce te faci daca in fiecare zi te trezesti si tot Marti ti se pare ca e?

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: